Τουρκία: Ο Ερντογάν πέρασε νόμο που απαγορεύει τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών

Τουρκία: Ο Ερντογάν πέρασε νόμο που απαγορεύει τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών
Διαδηλωτές μπροστά σε αστυνομικούς στην Τουρκία 2021 Emrah Gurel / ASSOCIATED PRESS

Έντονες αντιδράσεις για την υπογραφή αμφιλεγόμενης εγκυκλίου από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας που απαγορεύει την καταγραφή και κοινοποίηση οπτικού ή ηχητικού υλικού κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Τον νόμο που προσπάθησε, αλλά απέτυχε να εφαρμόσει ο Εμανουέλ Μακρόν μετά από μαζικές διαδηλώσεις και σφοδρές συγκρούσεις στη Γαλλία, πέρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, ο οποίος απαγορεύει στους πολίτες να καταγράφουν και να κοινοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οπτικό ή ηχητικό υλικό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των αστυνομικών επιχειρήσεων.

Σε εγκύκλιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Δικηγόρων Κωνσταντινούπολης και η οποία υπεγράφη από το Υπουργείο Εσωτερικών, φέροντας την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή της αστυνομίας, Μεχμέτ Ακτάς, αναφέρεται πως απαγορεύεται η καταγραφή των αστυνομικών, τους οποίους μάλιστα καλεί να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και νομικά, ώστε να εμποδίσουν κάθε τέτοια ενέργεια που όπως λέει “εμποδίσουν την εκτέλεση του καθήκοντος και παραβιάζουν την ιδιωτική σας ζωή”, ενώ τονίζει πως “το προσωπικό μας πρέπει να είναι ενήμερο για τη λήψη νομικών μέτρων όταν προκύπτουν τέτοια νομικά ζητήματα”.

Μάλιστα, το εν λόγω έγγραφο ζητά την εφαρμογή αυτού του μέτρου πριν από την Πρωτομαγιά.

Η Ένωση Δικηγόρων έσπευσε να δημοσιεύσει την εγκύκλιο και να ενημερώσει τους πολίτες για τα δικαιώματά τους, καλώντας τους να καταγράφουν κανονικά τους όταν έχει διαπραχθεί έγκλημα”, ενώ απαντά και στην αστυνομία λέγοντας ότι “αν το προσωπικό της αστυνομίας, σας ξυλοκοπά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων, θα πρέπει να γίνεται καταγραφή και να συλλέγονται στοιχεία. Τα επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια δεν είναι καθήκον, είναι έγκλημα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα