Γαλλία: Ξαναγράφουν το νόμο περί βιντεοσκόπησης των αστυνομικών

Γαλλία: Ξαναγράφουν το νόμο περί βιντεοσκόπησης των αστυνομικών
Αστυνομικοί στις διαδηλώσεις του Παρισιού. AP

Μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις για το άρθρο του νομοσχεδίου που απαγορεύει τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών, η Γαλλία το επανεξετάζει.

“Το άρθρο 24 θα ξαναγραφτεί” δήλωσε ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος του Μακρόν, Κριστόφ Καστανέρ, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε στη Γαλλία  το επίμαχο άρθρο με το οποίο απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και η δημοσιοποίηση των εικόνων.

“Γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες”, εξήγησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνοντας την επανεξέταση του άρθρου.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων που έγιναν το σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον νέο νόμο περί ασφάλειας, ο οποίος σε πρώτη φάση πέρασε από το γαλλικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Στις συγκρούσεις στο Παρίσι και αλλού, τραυματίστηκαν 98 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πραγματοποιήθηκαν 81 συλλήψεις, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι διαδηλώσεις έγιναν μετά και το βίντεο που ήρθε στο φως και δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς ενός μουσικού παραγωγού μέσα σε στούντιο. Ένα βίντεο που αποδεικνύει περίτρανα για ποιο λόγο δεν πρέπει να απαγορευθεί η βιντεοσκόπηση.

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία επικρίθηκε επίσης για τη βίαιη εκκένωση ενός αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού στην πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο του Παρισιού, με τις εικόνες της αστυνομικής αυθαιρεσίας να προβάλλονται στα social media.

Το άρθρο 24 καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση εικόνων αστυνομικών που βρίσκονται σε υπηρεσία και προβλέπει ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο για τους παραβάτες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα