Τουρκία: Συνεχίζει το “πόκερ” για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – “Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα”

Τουρκία: Συνεχίζει το “πόκερ” για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – “Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα”
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ AP

Η Τουρκία εξακολουθεί να θέτει τους δικούς της όρους για να πει το "ναι" στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. "Να μάθουν τις αρχές της συμμαχίας σε ό,τι αφορά την αντιτρομοκρατία".

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα θέλει προηγουμένως να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα» για τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» –όπως τις αποκαλεί– που υπάρχουν στη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να εξετάσει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο Ιμπραχίμ Καλίν συζήτησαν σήμερα την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο με το σκεπτικό ότι δίνουν καταφύγιο σε ανθρώπους που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και με άλλες οργανώσεις τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές. Επίσης, η Φινλανδία και η Σουηδία έβαλαν τέλος στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2019.

Στην ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Καλίν είπε στον Σάλιβαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πρέπει «να μάθουν τις αξίες και τις αρχές της συμμαχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία».

«Τονίστηκε ότι είναι επιβεβλημένο η Σουηδία και η Φινλανδία να κάνουν συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν δηλώσει ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία και είναι ανοιχτές στον διάλογο.

Βρετανικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν βάζει στο “παζάρι” του ΝΑΤΟ την Κύπρο

Την ίδια ώρα η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ το καθεστώς του ψευδοκράτους της Κύπρου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Express.

Κατά το δημοσίευμα, πηγή προσκείμενη στον “πρόεδρο” του ψευδοκράτους Τατάρ επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τού ζήτησε να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ το καθεστώς του ψευδοκράτους.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως αναφέρει η Express, η πηγή είπε: “γνωρίζω οτι εγινε το τηλεφώνημα και καταλαβαίνω πως ο Πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μόχλευση μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε επίτευξη προόδου και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία”.

Ο Τατάρ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην Sunday Express ότι στόχος του είναι να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται να πιστεύει ότι οι προσπάθειες να επανενωθούν οι δύο πλευρές της Κύπρου, είναι πλέον μάταιες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα