Τουρκία: Συνελήφθη επικεφαλής τηλεοπτικού δικτύου με την κατηγορία της τρομοκρατίας

Τουρκία: Συνελήφθη επικεφαλής τηλεοπτικού δικτύου με την κατηγορία της τρομοκρατίας

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την κράτηση του Χινταγέτ Καρατζά με την κατηγορία της συμμετοχής σε "τρομοκρατική οργάνωση". Αντίστοιχη απόφαση βγήκε και για τον αυτοεξόριστο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γιουλεν

Τα τούρκικα ΜΜΕ μεταδίδουν πως δόθηκε σήμερα εντολή να τεθεί υπό κράτηση ο επικεφαλής ενός τηλεοπτικού δικτύου το οποίο αντιτίθεται στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατία», ενώ αντιθέτως άφησε ελεύθερο τον διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας του ιδίου ομίλου ΜΜΕ.

Παράλληλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας μεταδίδουν ότι εξεδόθη από την τουρκική δικαιοσύνη ένταλμα σύλληψης του 73χρονου Φετουλάχ Γκιουλέν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα και σφοδρού αντιπάλου του Ερντογάν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, κατηγορείται ότι είναι ο «ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως μετέδωσε το TRT, η τουρκική δημόσια τηλεόραση.

Ο Χινταγέτ Καρατζά, ο διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Σαμανίολου, κατηγορείται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση». Η δίωξή του ακολουθεί τις συλλήψεις 30 προσώπων, δημοσιογράφων, τηλεοπτικών παρουσιαστών, αστυνομικών κ.ά., που κατηγορούνται πως συμμετείχαν σε μια «βρώμικη επιχείρηση», όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Ερντογάν, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Αντιθέτως ο Εκρέμ Ντουμανλί, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Ζαμάν—με κυκλοφορία περίπου 1 εκατομμύριο φύλλα ημερησίως  - αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Γκιουλέν και το θρησκευτικό του τάγμα, το Χιζμέτ, χρηματοδοτούν σχολεία και διαθέτουν μεγάλη επιρροή σε επιχειρήσεις, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης.

Σε ανοιχτή επιστολή του ο δημοσιογραφικός όμιλος στον οποίο ανήκουν η Ζαμάν και ο σταθμός Σαμανίολου κατήγγειλε χθες ένα «κυνήγι μαγισσών», κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παγκόσμια Πρώτη στην Τουρκία: Οπαδοί της Μπεσίκτας δικάζονται για απόπειρα πραξικοπήματος

Οι ταξιδιωτικοί προορισμοί που αναζητήσαμε περισσότερο μέσα στο 2014

SHARE:

24Media Network