Τουρκία: Θρίλερ με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών

Τουρκία: Θρίλερ με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών
O Μπεράτ Αλμπαϊράκ. AP

Μέλη της κυβέρνησης ζητούν να μην γίνει δεκτή η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας που ανακοίνωσε ο ίδιος χθες και η οποία εγείρει πολλά ερωτήματα.

Πολιτική θύελλα στην Τουρκία έχει προκαλέσει η αιφνίδια παραίτηση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σε ανάρτησή του στο instagram o 42χρονος Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την παραίτησή του για την οποία επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν οτι πίσω από την απόφαση για παραίτηση κρύβεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Από τις αρχές του 2018 έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της και το 30% απο την αρχή του 2020 ενώ η οικονομία της χώρας έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα με διψήφιο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία.

Την θεωρία τους ενισχύει η κίνηση του Τούρκου πρόεδρου ο οποίος μία μέρα πριν απο την παραίτηση Αλμπαϊράκ, έδιωξε τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ, και τον αντικατέστησε τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ.

Ο Ερντογάν θα πρέπει να εγκρίνει την παραίτηση, η οποία προκάλεσε έκπληξη σε αναλυτές και βουλευτές ενώ μέλη της κυβέρνησής του ζητούν να μην γίνει δεκτή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Όμερ Φατίχ Σαγιάν ανέφερε στο Twitter πως ελπίζει ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν θα γίνει δεκτή και πρόσθεσε πως «η χώρα μας, ο λαός μας και η κοινότητά μας σε χρειάζεται».

Ο Μεχμέτ Μους, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AK, δήλωσε πως ο Αλμπαϊράκ έχει λάβει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την οικονομία και πως ελπίζει ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση.

«Είμαστε προσωπικά μάρτυρες της επιμελούς εργασίας του. Αν ο πρόεδρός μας κρίνει ότι πρέπει, ελπίζω ότι θα συνεχίσει στη θέση του», έγραψε ο Μους στο Twitter.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα