Τουρκικές απειλές για το Κυπριακό

epa01333512 Turkey's President Abdullah Gul adresses journalists during a press conference at the Macedonian Parliament in Skopje, 04 May 2008.Turkish President Gul arrives on 01 May in Macedonia to be a special guest of the 15th Summit of the Presidents of Central and Eastern European Countries in Ohrid.  EPA/GEORGI LICOVSKI
epa01333512 Turkey's President Abdullah Gul adresses journalists during a press conference at the Macedonian Parliament in Skopje, 04 May 2008.Turkish President Gul arrives on 01 May in Macedonia to be a special guest of the 15th Summit of the Presidents of Central and Eastern European Countries in Ohrid. EPA/GEORGI LICOVSKI EPA

Με οριστικοποίηση της διχοτόμησης απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ζητά διαμόρφωση συμφωνίας λύσης και διενέργεια δημοψηφίσματος

Απειλές για οριστικοποίηση της διχοτόμησης σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο του 2012 εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας έναν ακόμα μοχλό πίεσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Επιστρέφοντας από την πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη Βρετανία, ανέφερε ότι το Κυπριακό ήταν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του με τη βρετανική κυβέρνηση, την οποία κάλεσε να παίξει τον ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη.

Έθεσε μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας πως θα πρέπει να διαμορφωθεί συμφωνία λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να τεθεί σε δημοψήφισμα.

"Εάν δεν βρεθεί λύση, όλοι πρέπει να αποδεχθούν τη δομή των δύο κρατών στην Κύπρο και να δεχθούν τις συνέπειες", υπογράμμισε.

Σε μία ακόμα προσπάθεια να απαντήσει στην προώθηση και δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες υδρογονανθράκων, η Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή της Αμμοχώστου.

Ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, σε συνέδριο που έγινε στα Κατεχόμενα, διευκρίνισε ότι αυτή η γεώτρηση, που θα φθάσει στα 3.000 μέτρα βάθος, θα πραγματοποιηθεί μόνο από την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ και όχι στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη Shell.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ενδεχόμενη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στα Κατεχόμενα θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική θέση των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις.

"Παρανομία επί της παρανομίας" χαρακτήρισε την εξαγγελία για γεωτρήσεις στα Κατεχόμενα π πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, καλώντας την κυπριακή κυβέρνηση να καταγγείλει την Τουρκία για το συγκεκριμένο θέμα σε όλα τα διεθνή fora.

SHARE:

24Media Network