Τουρκική επίθεση στην Κύπρο: Δεν θα επιτρέψουμε έρευνες υδρογονανθράκων – Μας ανήκει μέρος του “οικοπέδου 7”

Τουρκική επίθεση στην Κύπρο: Δεν θα επιτρέψουμε έρευνες υδρογονανθράκων – Μας ανήκει μέρος του “οικοπέδου 7”
Φωτογραφία αρχείου AP

Κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι μέρος του οικοπέδου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου δεν θα επιτρέπει να διεξαχθούν έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Νέα επίθεση κατά της Κύπρου αλλά και των μεγάλων κολοσσών που μετέχουν στις έρευνες για υδρογονάνθρακες εξαπέλυσε η Τουρκία. Μέσω μία προκλητικής ανακοίνωσης σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος, το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμηνύει ότι μέρος του οικοπέδου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Οι απειλές στρέφονται πλην της Άγκυρας και κατά των εταιρειών TOTAL και ENI, αμφισβητώντας το δικαίωμα για τη διεξαγωγή ερευνών, τις οποίες προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει. Σε άκρως απειλητικούς τόνους προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, λέει μάλιστα πως “δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας”.

Στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στην Γαλλική ΤΟΤΑL και Ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν Κυπριακής ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας. Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες πολλές φορές, μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 ανήκει στη χώρα μας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια του ΟΗΕ…Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξάγουν έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της, θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα…Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τις εταιρείες οι οποίες βασίζονται στα παράνομα οικόπεδα των Ελληνοκυπρίων, πως δεν θα μπορούν να διεξαχθούν έρευνες σε περιοχές εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα