Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Σε ιδιαίτερα συγκρατημένες δηλώσεις προχώρησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά την «πύρρειο» νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό δημοψήφισμα

«Μουδιασμένα» υποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι την οριακή επικράτηση του «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φέρχοφσταντ, σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σχολίασε τη μικρή διαφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι εάν ο Ερντογάν επιμείνει στις απόψεις περί συνταγματικής αναθεώρησης, τότε η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις όποιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα πλέον τελείωσε και προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι

“Φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως αναμενόταν. Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και συνετό τρόπο” επισήμανε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση.

“Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει” υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Το εκλογικό σώμα της Τουρκίας ψήφισε για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μπροστά στη μικρή διαφορά που καταγράφηκε στο αποτέλεσμα η τουρκική ηγεσία πρέπει να εξετάσει με προσοχή τα επόμενα βήματά της

Η τουρκική ηγεσία πρέπει να σκεφθεί με προσοχή τα επόμενα βήματά της, επισήμανε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμερα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το εκλογικό σώμα της Τουρκίας ψήφισε για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μπροστά στη μικρή διαφορά που καταγράφηκε στο αποτέλεσμα η τουρκική ηγεσία πρέπει να εξετάσει με προσοχή τα επόμενα βήματά της» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ σε μια ανακοίνωση.

«Είναι ύψιστης σημασίας να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αρχή του κράτους δικαίου όπως κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι πλήρες μέλος, είναι πανέτοιμο να στηρίξει την χώρα σε αυτή τη διαδικασία» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ομαλότητα στην Τουρκία

«Εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ομαλότητα στην Τουρκία, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, για το Κυπριακό» δήλωσε στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενδιαφέρει, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε. Υπάρχει «ένα επίπεδο ανησυχίας, αφού σε κάθε περίπτωση η Τουρκία από αύριο θα είναι μια διαφορετική χώρα» συνέχισε και επεσήμανε ότι είναι πρόωρο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

(Φωτογραφία: AP Photo / Emrah Gurel, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα