Τουρκικό ΥΠΕΞ: "Το Oruc Reis θα κάνει έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας μας".

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου AP

Συνεχίζεται το κρεσέντο των προκλήσεων από την Τουρκία. Κατηγορεί την ελληνική πλευρά για μαξιμαλιστικές θέσεις σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ίδια στιγμή κάνει έκκληση για διάλογο.

Σε ακόμα μια προκλητική ανακοίνωση προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέχεια της NAVTEX που εξέδωσε την Τρίτη, δεσμεύοντας περιοχή εντός των ελληνικών υδάτων για έρευνες.

Όπως ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στις ελληνικές αντιδράσεις, η περιοχή που δέσμευσε με NAVTEX  στο Καστελόριζο, είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σημειώνει μάλιστα ότι η Ελλάδα εκφράζει ενστάσεις, ωστόσο οι θέσεις της είναι μαξιμαλιστικές και δεν έχουν σχέση με το διεθνές δίκαιο. Την ίδια στιγμή, καλεί εκ νέου τη χώρα μας σε "διάλογο".

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, "η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Oruc Reis είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη".

Ο Χαμί Ακσόι συνέχισε λέγοντας ότι "η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, συνεδριάζει υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με πλούσια ατζέντα, που περιλαμβάνει τις εξελίξεις στη Συρία, στη Λιβύη και φυσικά στο Αιγαίο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Καστελόριζο
SHARE: