Τους χάρισε τη ζωή

Τους χάρισε τη ζωή

Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ' έδωσε χάρη σε 190 κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και ισλαμιστές πολιτικοί κρατούμενοι, ως ανταπόκριση σ’ ένα υπόμνημα που του παρέδωσε το εθνικό συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα.

Μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων στους οποίους δόθηκε χάρη από τον βασιλιά της χώρας, βρίσκονται ο Μουστάφα Μοατάσιμ, επικεφαλής του κόμματος αλ Μπάντιλ αλ Χάνταρι ,το οποίο διαλύθηκε με κυβερνητικό διάταγμα τον Φεβρουάριο του 2008 και άλλοι πέντε γνωστοί μετριοπαθείς ισλαμιστές.

Οι έξι ισλαμιστές είχαν καταδικαστεί στο πλαίσιο της υπόθεσης του Βελγομαροκινού Αμπντελκαντέρ Μπελιράζ, κατηγορούμενου ως επικεφαλής ενός εξτρεμιστικού δικτύου, στο οποίο ανήκαν 35 μέλη. Ο Μπελιράζ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Ιούλιο του 2010.

Επίσης, ανάμεσα σε αυτούς που θα αποφυλακιστούν είναι και ο ακτιβιστής Σάκιμπ ελ Χιάρι, ο οποίος καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2009 σε τρία χρόνια φυλάκισης, έπειτα από την καταγγελία που έκανε για το εμπόριο ναρκωτικών στο βόρειο Μαρόκο.

"Μόνο οι 96 από τους 190 στους οποίους δόθηκε χάρη θα αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Οι υπόλοιποι, στην πλειοψηφία τους φυλακισμένοι του κοινού ποινικού δικαίου, θα δουν τις ποινές τους να μειώνονται σημαντικά", σύμφωνα με μία πηγή από το μαροκινό υπουργείο Δικαιοσύνης.

"Επιθυμώ την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων που έχουν καταδικαστεί άδικα. Πρόκειται για μία νέα σελίδα, τη στιγμή που το Μαρόκο συμφιλιώνεται με τον εαυτό του", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Μοχάμεντ Μερουάνι, ένας από τους έξι ισλαμιστές που αφέθηκαν ελεύθεροι.

SHARE:

24Media Network