Τουσκ: Η πολιτική της Πολωνίας θυμίζει 'σχέδιο του Κρεμλίνου'

European Union President Donald Tusk attends the official ceremony marking Poland's Independence Day, in Warsaw, Poland, Saturday, Nov. 11, 2017. Tusk joined celebrations in his native Poland on Independence Day, which celebrates the nation regaining its sovereignty at the end of World War I after being wiped off the map for more than a century.  (AP Photo/Alik Keplicz)
European Union President Donald Tusk attends the official ceremony marking Poland's Independence Day, in Warsaw, Poland, Saturday, Nov. 11, 2017. Tusk joined celebrations in his native Poland on Independence Day, which celebrates the nation regaining its sovereignty at the end of World War I after being wiped off the map for more than a century. (AP Photo/Alik Keplicz) AP

Την ανησυχία του για την πορεία που ακολουθεί η Βαρσοβία και για τις εντάσεις μεταξύ της δεξιάς κυβέρνησης της χώρας με την ΕΕ και την Ουκρανία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, εμφανίστηκε θορυβημένος από τις "ομοιότητες" που παρουσιάζει η πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης της χώρας του με αυτό που χαρακτήρισε "σχέδιο του Κρεμλίνου".

Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και βασικός αντίπαλος του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, εξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο. Η μοναδική χώρα που καταψήφισε την ανανέωση της θητείας του ήταν η πατρίδα του, η Πολωνία.

Στις αναρτήσεις που έκανε την Κυριακή στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο Τουσκ εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία που ακολουθεί η Βαρσοβία και για τις εντάσεις μεταξύ της συντηρητικής κυβέρνησης τόσο με την ΕΕ όσο και με την Ουκρανία.

ADVERTISING

"Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ο Τουσκ) δεν έκανε τίποτα για την Πολωνία" αντέδρασε αμέσως η πρωθυπουργός Μπεάτε Σίντλο, κατηγορώντας τον ότι "χρησιμοποιεί τη θέση του για να επιτεθεί στην πολωνική κυβέρνηση" και κατ' επέκταση στην Πολωνία.

Νωρίτερα, ο Τουσκ είχε αναφερθεί στις εντάσεις με την Ουκρανία για τις σφαγές των Πολωνών που διέπραξαν οι Ουκρανοί εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και την αντιπαράθεση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. "Μια έντονη διαμάχη με την Ουκρανία, η απομόνωση στους κόλπους της ΕΕ, η εγκατάλειψη του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, επιθέσεις εναντίον των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης... Πρόκειται για στρατηγική του PiS ή για σχέδιο του Κρεμλίνου; Είναι υπερβολικά παρόμοια για να κοιμόμαστε ήσυχοι" έγραψε. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τις εννοεί με τη φράση "σχέδιο του Κρεμλίνου".

Η Ουκρανία και η Πολωνία είχαν προσεγγίσει η μία την άλλη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, κυρίως επειδή η Βαρσοβία φοβόταν για την ασφάλειά της. Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις τους είναι τεταμένες καθώς η Πολωνία κατηγορεί το Κίεβο ότι εμποδίζει την εκταφή των Πολωνών που σφαγιάστηκαν στην περιοχή της Βολυνίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Βολυνία προπολεμικά ανήκε στην Πολωνία, ενώ σήμερα είναι τμήμα της Ουκρανίας.

Η Πολωνία κατηγορεί επίσης την Ουκρανία ότι δεν έχει καταδικάσει κατηγορηματικά αυτές τις σφαγές που διέπραξαν οι εθνικιστές Ουκρανοί του Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού (UPA) το 1943. Τουλάχιστον 50.000 Πολωνοί κάτοικοι της Βολυνίας σφαγιάστηκαν.

(Φωτό: AP Photo/Alik Keplicz)

SHARE:

24Media Network