Τραγωδία στο Έσσεξ: Το “φορτηγό της φρίκης” ταξίδευε στη Βρετανία με άλλες δύο νταλίκες

Τραγωδία στο Έσσεξ: Το “φορτηγό της φρίκης” ταξίδευε στη Βρετανία με άλλες δύο νταλίκες
Το "φορτηγό της φρίκης" AP

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια στον οδηγό του φορτηγού. Πέμπτη σύλληψη για τον θάνατο 39 μεταναστών. Έρευνες και στο Βιετνάμ για λαθραία διακίνηση ανθρώπων. Βοήθεια από την βιετναμέζικη κοινότητα ζητούν οι βρετανικές αρχές.

Συγκλονιστικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την τραγωδία στο Έσσεξ της Αγγλίας και τον θάνατο 39 μεταναστών στο “φορτηγό της φρίκης”.

Σύμφωνα με το Sky News, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων, το μοιραίο όχημα ήταν τμήμα κομβόι τριών φορτηγών. Πιστεύεται ότι πάνω από 100 μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Βρετανία με τρία φορτηγά. Δύο από τα οχήματα θεωρείται ότι ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους, αλλά το τρίτο, το οποίο μετέφερε τους 39 νεκρούς, καθυστέρησε σε άγνωστη τοποθεσία, σύμφωνα με το Sky News.

Οι τελικοί προορισμοί των δύο άλλων φορτηγών δεν είναι γνωστοί.

Ένας ιερέας στην πόλη απ’ όπου πολλά από τα θύματα πιστεύεται ότι προέρχονται, δήλωσε ότι άκουσε παρόμοιους ισχυρισμούς από τα μέλη των οικογενειών, αναφέρει το Sky News. Ο πατήρ Άντονι Ντανγκ Χου Ναμ, ένας καθολικός ιερέας από την επαρχία Γεν Τανχ του βορειοκεντρικού Βιετνάμ, δήλωσε ότι γνώριζε για περισσότερους από 100 ανθρώπους που ταξίδευαν για μια «νέα ζωή».

Κατηγορίες στον 25χρονο οδηγό

Ο οδηγός του φορτηγού, στο κοντέινερ του οποίου βρέθηκαν 39 πτώματα αυτήν την εβδομάδα στο ανατολικό Λονδίνο, κατηγορείται μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονίες από αμέλεια και διακίνηση ανθρώπων, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενα τη βρετανική αστυνομία.

Ηλικίας 25 ετών, ο Μόρις Ρόμπινσον, από τη Βόρεια Ιρλανδία, διώκεται για 39 ανθρωποκτονίες από αμέλεια, διακίνηση ανθρώπων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματiκές δραστηριότητες, την ώρα που άλλοι 3 άνθρωποι, που έχουν συλληφθεί, παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πέμπτη σύλληψη

Η ιρλανδική αστυνομία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συνέλαβε έναν άνδρα, γύρω στα 20, από τη Βόρεια Ιρλανδία, με την υποψία ότι εμπλέκεται στους θανάτους των 39 ανθρώπων, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν στο κοντέινερ ενός φορτηγού κοντά στο Λονδίνο, την Τετάρτη.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE μετέδωσε ότι ο άνδρας συνελήφθη στο λιμάνι του Δουβλίνου το πρωί του Σαββάτου, μετά την άφιξή του με φέριμποτ από τη Γαλλία, κι ότι η αστυνομία θέλει να τον ανακρίνει σχετικά με την πορεία που ακολούθησε το κοντέινερ, όπου βρέθηκαν τα πτώματα.

Η βρετανική αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τέσσερις ανθρώπους σε σχέση με την υπόθεση.

Έρευνες και στο Βιετνάμ

Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ έδωσε το Σάββατο εντολή στις τοπικές αρχές να διαπιστώσουν αν Βιετναμέζοι πολίτες βρίσκονται μεταξύ των 39 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στις 23 Οκτωβρίου κοντά στο Λονδίνο.

Ο Φουκ έδωσε επίσης εντολή στην αστυνομία να αρχίσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για δραστηριότητες λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. Η βρετανική αστυνομία έχει ανακοινώσει πως τουλάχιστον μερικά από τα θύματα μπορεί να είχαν φθάσει στη Βρετανία από το Βιετνάμ.

«Οποιεσδήποτε παραβιάσεις θα αντιμετωπισθούν με αυστηρότητα», αναφέρει ο Φουκ σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως θέλει να έχει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου αναφορές από τις αρχές σχετικά με την υπόθεση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του πως έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία του στο Λονδίνο να βοηθήσει τη βρετανική αστυνομία στην αναγνώριση των θυμάτων.

Βοήθεια από την βιετναμέζικη κοινότητα

Η βρετανική αστυνομία θέλει βοήθεια από μέλη της βιετναμικής κοινότητας στη Βρετανία και στο εξωτερικό για να αναγνωρίσει τους 39 ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί την Τετάρτη στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, δήλωσε το Σάββατο υψηλόβαθμος αστυνομικός.

Ο αρχιεπιθεωρητής Μάρτιν Πάσμορ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν μπορεί να αποκλείσει την παρουσία ανθρώπων από άλλες εθνικότητες μεταξύ των νεκρών, όμως είπε πως Βιετναμέζοι έχουν έρθει κυρίως σε επαφή με τους αστυνομικούς του για να ρωτήσουν για φίλους και συγγενείς.

«Παρόλο που δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για την εθνικότητα των θυμάτων, είναι σε όλους σαφές πως έρχονται σε επαφή μαζί μας πολλοί Βιετναμέζοι από κοινότητες στο Βιετνάμ και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Πάσμορ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα