Τραγωδία χωρίς τέλος στη Γάζα – Στα νότια επιχειρεί το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 3'
Τραγωδία χωρίς τέλος στη Γάζα – Στα νότια επιχειρεί το Ισραήλ
Τραγικές συνθήκες στα νοσοκομεία της Γάζας AP Photo/ Hatem Moussa

Στο νότιο κομμάτι της Γάζας επεκτείνονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, τη στιγμή που εκτυλίσσεται μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Τραγικές συνθήκες στα νοσοκομεία, με νεκρά παιδιά.

Σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές του βρίσκεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, μετά την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ακόμη μια αρνητική εξέλιξη ωστόσο είναι ότι, μετά τις προειδοποιήσεις του, ο ισραηλινός στρατός πλέον επιχειρεί και στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, η επιχείρηση στη νότια Γάζα θα είναι αντίστοιχη με την προηγούμενη επίθεσή του στο βόρειο τμήμα.

“Πολεμήσαμε σκληρά και αδιάλλακτα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και το ίδιο κάνουμε τώρα στη νότια Γάζα”, δήλωσε ο Χαλεβί σε ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, το Χαν Γιούνις είναι πλέον το επίκεντρο του πολέμου, ενώ το Ισραήλ στις εντολές εκκένωσης καλεί τους Παλαιστίνιους να κινηθούν νότια προς τη Ράφα ή νοτιοδυτικά προς τη θάλασσα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα για να καταφύγουν στο Χαν Γιουνίς, ενώ χαρακτηριστική είναι και η τελευταία ενημέρωση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Η τελευταία ενημέρωση του ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα.

Μιλώντας στο BBC, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φίλιπο Γκράντι, είπε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας «σπρώχνονται όλο και περισσότερο προς μια στενή γωνία αυτού που είναι ήδη πολύ στενό έδαφος».

“Ακρωτηριασμοί χωρίς αναισθησία”

Σοκαριστικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στα νοσοκομεία της Γάζας. Από την έναρξη του πολέμου, έχουν λάβει χώρα συγκλινιστικά σκηνικά. Και ο εφιαλτής δεν σταματά εδώ.

Η Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα “υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία και άλλοι έχασαν τραγικά τη ζωή τους μετά τον ακρωτηριασμό”.

“Το 80% των περιπτώσεων σε παιδιά κάτω των 5 ετών καταλήγουν σε σοβαρά εγκαύματα, που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμούς άκρων. Τα αυξανόμενα ποσοστά αναπηρίας συνδέονται με τους τύπους όπλων, τις προκλήσεις στη μεταφορά στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις ζωτικών φαρμάκων και προμηθειών”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

15.523 Παλαιστίνιοι νεκροί και 41.316 τραυματίες

Πάνω από 15.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα τους τελευταίους δύο μήνες, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ασράφ αλ-Κούντρα, το 70% των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ήταν γυναίκες και παιδιά, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Είπε ότι έχουν τραυματιστεί 41.316.

«Τις τελευταίες ώρες, μόνο 316 νεκροί και 664 τραυματίες απομακρύνθηκαν από τα ερείπια και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, αλλά πολλοί άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια», πρόσθεσε ο al-Qudra.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα