Τραμπ: Αμερικανική επικράτεια τα Στενά το Ορμούζ – Το Ιράν δεν είναι έτοιμο για συμφωνία
Διαβάζεται σε 5'
Ουάσινγκτον και Τεχεράνη συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σκληρά μηνύματα ενόψει της ανακοίνωσης τη Δευτέρα των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων.
- 22 Αυγούστου 2026 07:49
Οι ΗΠΑ και το Ιράν αντάλλαξαν σκληρά μηνύματα ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα ανακοίνωσης των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που ενδέχεται να επηρεάσουν τους εμπορικούς της εταίρους, περιλαμβανομένης της Κίνας.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 14:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, εν μέσω προειδοποιήσεων για την αποκάλυψη «των σκληρότερων κυρώσεων στην Ιστορία» εις βάρος του Ιράν. Παράλληλα κάλεσε την Κίνα να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Ισμαΐλ Μπαγαΐ εκτίμησε σήμερα ότι ο σχεδιαζόμενος «οικονομικός πόλεμος» των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Οι τράπεζες, οι εταιρείες ή τα αεροδρόμια που εμπίπτουν στην αποκλειστική δικαιοδοσία μιας χώρας δεν πρέπει να εξαναγκάζονται από άλλα κράτη «να αποκηρύξουν το νόμιμο εμπόριο με τρίτο κράτος», έγραψε ο Μπαγαΐ στο X.
«Ο οικονομικός εξαναγκασμός που έχει σχεδιαστεί για να αναγκάσει ένα κυρίαρχο κράτος να τροποποιήσει τις νόμιμες πολιτικές του επιλογές συνιστά μια εντελώς διεθνώς παράνομη πράξη», τόνισε.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι τέτοιες «δευτερεύουσες κυρώσεις» παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει προειδοποιήσει για οικονομικές επιπτώσεις εις βάρος των χωρών που προσφέρουν «οποιουδήποτε είδους γραμμή ζωής στο Ιράν», δήλωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί «τι συμβαίνει» στη σύγκρουση.
«Έχουμε τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της περιοχής που σχετίζεται με τα Στενά του Ορμούζ, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των χερσαίων ζωνών. Επομένως, θα ήθελαν πολύ να συνάψουν συμφωνία, αλλά δεν είναι έτοιμοι να καταλήξουν στη σωστή συμφωνία, κατά τη γνώμη μου», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους.
Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ χλεύασε την ηγεσία του Ιράν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νότια Καρολίνα: «Όταν μια χώρα δεν έχει πλέον Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία, ραντάρ, τεχνικό εξοπλισμό, παραγωγική ικανότητα, οι ηγέτες της έχουν φύγει, η δεύτερη σειρά ηγετών έχει φύγει και τμήματα της τρίτης σειράς ηγετών έχουν επίσης φύγει. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μου· δεν ξέρω με ποιον να διαπραγματευτώ».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι ένα πρόβλημα. Είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου κανείς δεν θέλει να γίνει πρόεδρος. Λένε: “Ποιος θέλει να γίνει πρόεδρος;” και η απάντηση είναι “Όχι, εγώ δεν θέλω να γίνω πρόεδρος”. Οπότε, είναι ένα μικρό πρόβλημα».
ΗΠΑ: Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου διέρχονται κάθε μέρα από τα Στενά του Ορμούζ
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός συνέβαλε την Τρίτη στη μεταφορά περισσότερων από 15 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Σε συνδυασμό με τις ποσότητες που μεταφέρονται μέσω αγωγών, η συνολική ποσότητα πετρελαίου που εξήλθε από την περιοχή έφτασε σχεδόν τα 20 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Ο επταήμερος μέσος όρος των ποσοτήτων πετρελαίου που διέρχονται πλέον από τα Στενά ανέρχεται σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πρόσθεσε ο Ράιτ.
«Μην υπάρχει καμία αμφιβολία, χάρη στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το πετρέλαιο ρέει μέσω των Στενών του Ορμούζ», ανέφερε.
Οι δηλώσεις του έρχονται την ώρα που το Ιράν συνεχίζει, από τον Φεβρουάριο, τις προσπάθειες να εμποδίσει τη ναυσιπλοΐα μέσω της κρίσιμης αυτής θαλάσσιας οδού.
Ωστόσο, ο μέσος όρος των 8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα που επικαλέστηκε ο Αμερικανός υπουργός εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ήμισυ της ημερήσιας μέσης ποσότητας που διακινούνταν πριν από την έναρξη του πολέμου.
Απειλές και οικονομικές επιπτώσεις
Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ο στρατηγός Αλί Αμπντολαχί, δεσμεύθηκε χθες ότι το Ιράν θα απαντήσει στις απειλές του εχθρού στρατιωτικά με «συντριπτικές, τιμωρητικές και καταστροφικές απαντήσεις».
Ωστόσο ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι είναι καιρός να τεθεί τέλος στον πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο η Τεχεράνη βρίσκεται «σε θέση ισχύος» απέναντι στην Ουάσινγκτον.
«Θα ήταν καλύτερο να τερματίσουμε τον πόλεμο σήμερα, όταν είμαστε ισχυροί και έχουμε αξιοπρέπεια, και όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη νίκη μας και τονίζει ότι η Αμερική, παρά όλους τους κανονισμούς, επιτέθηκε στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις υποδομές μας και είναι μισητή στον κόσμο», δήλωσε ο Πεζεσκιάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου και βασικός διαπραγματευτής της χώρας Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ παραδέχθηκε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία του Ιράν σε ομιλία του ενώπιον Ιρανών και Ιρακινών επιχειρηματιών την Πέμπτη.
«Όση στρατιωτική ισχύ κι αν έχουμε, δεν θα επιβιώσουμε αν οι άνθρωποι πεινάνε και δεν έχουμε οικονομικό κύκλο εργασιών, οικονομική ανάπτυξη και εθνική παραγωγή», δήλωσε ο Γαλιμπάφ.