Τραμπ: Άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αν μας βοηθήσει

Τραμπ: Άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αν μας βοηθήσει

Υπό διαπραγμάτευση η πολιτική της "ενιαίας Κίνας". Πρόοδο από το Πεκίνο στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις εμπορικές συναλλαγές, περιμένει να δει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι θα διατηρήσει σε ισχύ τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας «τουλάχιστον για μια χρονική περίοδο», ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα δεσμευθεί στη συνέχιση της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας» εάν δεν δει πρόοδο από το Πεκίνο σε ό,τι αφορά τις κινεζικές πρακτικές στα πεδία των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των εμπορικών συναλλαγών.

Σε συνέντευξη διάρκειας μιας ώρας που παραχώρησε ο Τραμπ ανέφερε ότι «εάν η Ρωσία μας βοηθήσει πραγματικά, γιατί κάποιος να (συνεχίσει να) επιβάλλει κυρώσεις σε κάποιον που κάνει κάποια αληθινά σπουδαία πράγματα;»

Ο Ρεπουμπλικάνος υπονόησε ότι μπορεί να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα τον Δεκέμβριο σε αντίποινα για τις κυβερνοεπιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες επέρριψε στη Μόσχα εάν η Ρωσία βοηθήσει στη μάχη εναντίον των τρομοκρατών και στην επίτευξη στόχων που η Ουάσινγκτον θεωρεί σημαντικούς.

Ο Τραμπ είπε στην εφημερίδα ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αφού αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου. «Καταλαβαίνω ότι θα ήθελε να συναντηθούμε, και δεν έχω καμιά αντίρρηση», ανέφερε.

Ερωτηθείς εξάλλου εάν υποστηρίζει την πολιτική της «ενιαίας Κίνας» την οποία εφαρμόζει η Ουάσινγκτον επί δεκαετίες, ο Τραμπ απάντησε «τα πάντα είναι υπό διαπραγμάτευση, περιλαμβανομένης της (πολιτικής της) "Ενιαίας Κίνας"», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Τραμπ εξόργισε την κινεζική κυβέρνηση ανακοινώνοντας ότι δέχθηκε ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Ταϊβάν κι αμφισβητώντας την πολιτική της «ενιαίας Κίνας». Οι ΗΠΑ επί δεκαετίες αποδέχονται δημόσια την κινεζική θέση ότι η Ταϊβάν είναι έδαφος της Κίνας.

Ο Τραμπ είχε πει στο παρελθόν ότι θα επέβαλε κυρώσεις στην Κίνα για χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματός της αφού αναλάβει την εξουσία. Στη συνέντευξή του είπε ότι δεν θα προχωρήσει σε αυτό ο βήμα από την πρώτη του ημέρα στο Λευκό Οίκο. «Θα τους μιλήσω πρώτα», τόνισε.

«Ασφαλώς χειραγωγούν (τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος)», επέμεινε, «αλλά δεν θα κάνω αυτό» ευθύς εξαρχής, συμπλήρωσε.

Εξήγησε στην εφημερίδα ότι κατά την άποψή του, «αντί η κινεζική κυβέρνηση να πει "υποτιμάμε το νόμισμά μας", λέει "ω, το νόμισμά μας πέφτει". Δεν πέφτει. Το κάνουν επίτηδες».

«Οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις δικές τους πλέον διότι το νόμισμά μας είναι ισχυρό και αυτό μας σκοτώνει», συνέχισε ο Τραμπ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
SHARE:

24Media Network