Τραμπ-Κιμ: Ένα ιστορικό ραντεβού με απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη

Τραμπ-Κιμ: Ένα ιστορικό ραντεβού με απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη
Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα οι δύο ηγέτες πιθανότατα θα συναντηθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες

Σε ένα απροσδόκητο διπλωματικό άνοιγμα που θα μπορούσε να φέρει κοντά δύο απ’ τους πιο ιδιόρρυθμους ηγέτες στον κόσμο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, προσκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να συζητήσουν από κοντά για τα πυρηνικά. Και ο τελευταίος συμφώνησε.

Την αποδοχή της πρόσκλησης επιβεβαίωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος και σύμφωνα με τον νοτιοκορεάτη αξιωματούχο Τσανγκ Λι Ουνγκ, ο οποίος αποκάλυψε τη συμφωνία συνάντησης, Τραμπ και Κιμ πρόκειται να συναντηθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε μέσω Twitter τη «μεγάλη πρόοδο» όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, επιμένοντας στο γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για το «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του. «Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εξευρεθεί συμφωνία», συμπλήρωσε. Σημείωσε και ο ίδιος άλλωστε ότι «η συνάντηση σχεδιάζεται».

Για τον Τραμπ, όπως σημειώνουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι New York Times, μια συνάντηση με τον Κιμ, έναν άντρα που έχει απειλήσει με «φωτιά και οργή», είναι ένα υψηλό ρίσκο. Κανένας εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος δεν έχει συναντήσει ποτέ βορειοκορεάτη ηγέτη, και ο ίδιος ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ορκιστεί ότι δεν θα επαναλάμβανε το λάθος των προκατόχων του να οδηγηθεί σε μια προσυμφωνημένη διαπραγμάτευση, απ’ την οποία η Βόρεια Κορέα θα εξήγαγε εκχωρήσεις απ’ τις ΗΠΑ αλλά θα συντηρούσε βασικά στοιχεία στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το ενδεχόμενο να συναντήσει τώρα τον Κιμ παρά στο τέλος μιας διαπραγμάτευσης, οπότε οι ΗΠΑ πιθανώς θα μπορούσαν να αποκομίσουν εκχωρήσεις απ’ την πλευρά της Β. Κορέας, είναι μια τεράστια κίνηση του προέδρου, σχολιάζουν οι NYT. Τονίζουν μάλιστα ότι δεδομένου πως και οι δύο ηγέτες μοιράζονται την ίδια κλίση για κενές, δραματικές κινήσεις, η προσωπική τους συμμετοχή σε μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να πάρει αναπάντεχη τροπή.

Και μόνο ο τρόπος που έγινε η ανακοίνωση της επικείμενης συνάντησης, παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα, υποβαθμίζει την ιστορική της σημασία. Για την ακρίβεια, ο Τραμπ δήλωσε χθες το απόγευμα στους ρεπόρτερ που βρίσκονταν στον Λευκό Οίκο ότι η Νότια Κορέα έχει να κάνει μια σπουδαία ανακοίνωση.

Στο παρασκήνιο, όμως, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν ακόμη πιο τυχαία. Μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει τον κ. Τσανγκ πριν την Παρασκευή, αλλά μόλις πληροφορήθηκε ότι πραγματοποιούσε συναντήσεις με άλλους αξιωματούχους τον κάλεσε στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης Τραμπ. Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε να ρωτήσει τον νοτιοκορεάτη αξιωματούχο για την επικείμενη συνάντηση με τον Κιμ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια πηγή ο Τραμπ συμφώνησε αμέσως και οδήγησε τον Τσανγκ στην αίθουσα Τύπου.

Οι NYT αναφέρουν ακόμη ότι μέχρι το τέλος της ημέρας οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζητούσαν αν θα έπρεπε ο πρόεδρος να καλέσει στην Ουάσιγκτον τον Κιμ. Η προοπτική αυτή φαίνεται αρκετά πιθανή, αν και αμερικανοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν κατά πόσο θα δεχόταν κάτι τέτοιο ο ηγέτης της Β. Κορέας.

Στο Λευκό Οίκο επεξεργάζονταν επί ημέρες το πώς να απαντήσουν στην πρόταση της Πιονγιάνγκ για απευθείας συνομιλίες των δύο χωρών, την περασμένη εβδομάδα, μέχρι που τους πρόλαβε η πρόσκληση του Κιμ από ηγέτη προς ηγέτη.

Η διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο θα θέσει μια άκαμπτη πρόκληση στη διοίκηση, που έχει χτίσει την πολιτική της απέναντι στη Β. Κορέα με κυρώσεις και απειλές πολέμου. Άνθρωποι της διοίκησης εξάλλου είπαν ότι λίγα έχουν γίνει για τον σχεδιασμό της διαπραγμάτευσης. Πρόσφατα, ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με τη Β. Κορέα στο State Department, Ζόζεφ Γιουν, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί.

Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα φαίνεται να έχει σχεδιάσει μεθοδικά το διπλωματικό της άνοιγμα, ξεκινώντας απ’ το συμφιλιωτικό μήνυμα του Κιμ προς την Ν. Κορέα στο διάγγελμά του την Πρωτοχρονιά, και εν συνεχεία με την επίθεση γοητείας προς τον Νότο κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Αρκετοί αναλυτές πάντως εκφράζουν σκεπτικισμό σχετικά με την απόφαση του Τραμπ να συναντήσει τον Κιμ, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Β. Κορέα έχει εγκαταλείψει την απόφασή της να είναι μια πυρηνική δύναμη.

«Υπάρχει κάθε λόγος να πιστέψει κανείς πως η Β. Κορέα προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις και να εξασφαλίσει τη de facto νομιμοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος με αυτή την κίνηση» σχολιάζει ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους, Μάικλ Γκριν.

«Δεν έχουμε να αποκομίσουμε τίποτα απ’ αυτό και ο Κιμ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά του όπλα. Ο Κιμ παίζει» σχολιάζει και ο Ίβαν Μεντέιρος, σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Το υψηλότερο κλιμάκιο στο οποίο έχουν συναντηθεί ποτέ οι δύο πλευρές ήταν όταν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ το 2010 και συναντήθηκε με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον πατέρα του σημερινού ηγέτη. Τότε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σχεδίαζε και μια συνάντηση με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, όμως τελικά αποφάσισε να μην πάρει το ρίσκο.

Πηγή: New York Times, (AP Photo/Evan Vucci, Wong Maye-E, File)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα