Τραμπ: Ναι σε συνθήκη αμοιβαίας άμυνας με το Ισραήλ

Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο στενές αφού ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για υπογραφή συνθήκης αμοιβαίας συνθήκης με τον "καταπληκτικό σύμμαχο".

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε το Σάββατο ότι συζήτησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την πιθανότητα σύναψης μιας αμυντικής συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών, μόλις τρεις ημέρες πριν από τις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου "την πιθανότητα να προχωρήσουμε σε μια Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, η οποία θα ενίσχυε περαιτέρω την καταπληκτική συμμαχία μεταξύ των χωρών μας".

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συνεχίσουν αυτές τις συζητήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο αναφέροντας στη δική του ανάρτηση ότι το Ισραήλ "ποτέ δεν είχε έναν μεγαλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο", προσθέτοντας και αυτός ότι ελπίζει ότι θα συζητήσουν αυτήν την "ιστορική Αμυντική Συνθήκη" όταν βρεθούν στη Νέα Υόρκη. Οι δύο χώρες έχουν ήδη πολύ στενούς δεσμούς, μοιράζονται πληροφορίες, κάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και οι ένοπλες δυνάμεις τους συνεργάζονται. Μια συνθήκη θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες υποχρεώσεις, για παράδειγμα την αυτόματη επέμβαση των ΗΠΑ στην περίπτωση που το Ισραήλ δεχτεί επίθεση.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, ΗΠΑ, Ισραήλ
SHARE: