Τρομοκρατική η επίθεση στις Βρυξέλλες – Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

Διαβάζεται σε 5'
Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες
Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες Associated Press

Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης της διπλής φονικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, με τη βελγική πρωτεύουσα να τίθεται σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού. Ως τρομοκρατική επίθεση αντιμετωπίζεται το συμβάν. Ποιος είναι ο ένοπλος.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι βελγικές Αρχές μετά την ένοπλη επίθεση, το βράδυ της Δευτέρας, με θύματα δύο Σουηδούς φιλάθλους στο κέντρο των Βρυξελλών.

Μέχρι στιγμής, ο δράστης του διπλού φονικού -που φέρεται να δηλώνει μέλος του ISIS- παραμένει ασύλληπτος, με τη βελγική πρωτεύουσα να τίθεται σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικό κίνδυνο, σε μια περίοδο αυξημένης επαγρύπνησης που συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Οι εισαγγελείς, δε, ανακοίνωσαν πως εξετάζουν το συμβάν ως τρομοκρατική επίθεση και ο πρωθυπουργός του Βελγίου επιβεβαίωσε αργότερα ότι τα θύματα ήταν Σουηδοί, που βρίσκονταν εκεί πιθανότατα για τον ποδοσφαιρικό αγώνα της χώρας τους με το Βέλγιο.

 

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση – H ταυτότητα του δράστη

Ο ένοπλος σκότωσε δύο περαστικούς, ενώ ακόμα ένα άτομο τραυματίστηκε. Εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από κάτοικο της περιοχής δείχνουν έναν άνδρα με φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος να κραδαίνει ένα όπλο στο χέρι, να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και να απομακρύνεται.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για τον ένοπλο που πυροβόλησε έναν περαστικό σε μια είσοδο και στη συνέχεια άλλα δύο άτομα σε ένα ταξί. Ο δράστης φέρεται να φώναξε «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τους γύρω δρόμους μετά τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν και σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, πάντως, οι Αρχές ταυτοποίησαν τον δράστη. Πρόκειται για τον Abdesalem L., ένα 45χρονο άνδρα τυνησιακής καταγωγής, ο οποίος ζει στο Schaerbeek, έναν από τους δεκαεννέα δήμους που απαρτίζουν την περιφέρεια της πρωτεύουσας των Βρυξελλών.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ήταν γνωστός στις Αρχές, χωρίς να υπεισέρχονται σε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ προχώρησαν σε έρευνα στο σπίτι του.

Ομολόγησε στα social media ο δράστης

Σε βίντεο που ηχογράφησε ο ίδιος και ανήρτησε στα social media, ο δράστης φέρεται να έχει ομολογήσει τις δολοφονίες.

«Με λένε Αμντεσαλέμ Αλ Γκιλανί και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και τους συγχωρώ όλους».

Συναγερμός στην Κομισιόν

Μετά το περιστατικό εστάλη μήνυμα ύψιστου συναγερμού από την Κομισιόν. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο προς το προσωπικό της επιτροπής, το περιστατικό χαρακτηρίζεται «τρομοκρατικό» και συνιστάται στους υπαλλήλους να είναι σε επαγρύπνηση καθώς και να αποφύγουν να βρεθούν σε δημόσιο χώρο έως ότου ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει παράλληλα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας διεξάγουν αυτή την ώρα επιχείρηση.

Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες
Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες AP Photo/Sylvain Plazy

Σαρλ Μισέλ: Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταγγέλλει μια «απεχθή επίθεση»

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγοι στο Χ (πρώην Twitter ) για «απεχθή επίθεση».

«Είμαι ολόψυχα στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων της απεχθούς επίθεσης που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες» τόνισε, καλώντας να είμαστε «ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία».

«Η Ευρώπη μας κλονίζεται» λέει ο Εμανουέλ Μακρόν

Ταξιδεύοντας στην Αλβανία, ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της «τρομοκρατικής επίθεσης των ισλαμιστών» στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη μας κλονίζεται» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο γάλλος πρόεδρος.

Τα θύματα

Οι δύο νεκροί φέρεται να είναι σουηδικής υπηκοότητας, ανέφερε η βελγική εφημερίδα «Het Laatste Nieuws». Το δημοσίευμα προσθέτει πως είναι πιθανό οι δύο άτυχοι να ήταν φίλαθλοι (φέρονται να φορούσαν φανέλες της Εθνικής Σουηδίας), προκειμένου να δώσουν το «παρών» στον αγώνα του Βελγίου με τους Σουηδούς για τα προκριματικά του Euro 2024.

Επίθεση με δύο νεκρούς στις Βρυξέλλες
Επίθεση με δύο νεκρούς στις Βρυξέλλες Associated Press

Με το που έγινε γνωστό το περιστατικό, το παιχνίδι ανάμεσα στο Βέλγιο και τη Σουηδία διακόπηκε στο ημίχρονο με το σκορ στο 1-1. Οι φίλαθλοι κλήθηκαν να παραμείνουν στο στάδιο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς κοντά στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ εκπρόσωπος των εισαγγελέων των Βρυξελλών, που χειρίζονται την υπόθεση, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα θύματα ή οποιοδήποτε πιθανό κίνητρο.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα