Ισραήλ – Χαμάς: Τα περιθώρια για διπλωματική λύση στενεύουν, ενώ η Γάζα στενάζει

Διαβάζεται σε 4'
Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας
Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Ariel Schalit

Πλήρες μοιάζει το αδιέξοδο στη σύρραξη του Ισραήλ με τη Χαμάς. Οι Ισραηλινοί επιμένουν να βομβαρδίζουν ανηλεώς την Γάζα, την ώρα που η Χαμάς απαντά με πυραύλους. Στο Ισραήλ ο Μπλίκεν, μίλησε με τον Νετανιάχου ο Πούτιν.

H 10η μέρα του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς δεν άλλαξε τα δεδομένα της αναμέτρησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά αφού και οι δύο πλευρές επέμειναν στην τακτική τους.

Οι Ισραηλινοί, πιστοί στο δόγμα Νετανιάχου ότι η Χαμάς θα πρέπει να ξεριζωθεί από τη Γάζα, δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν τον θύλακα προκαλώντας τεράστιες απώλειες αμάχων. Η θλιβερή καταμέτρηση νεκρών δυστυχώς συνεχίζεται και έχει ήδη ξεπεράσει τους 2.800 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Η Χαμάς από την πλευρά της επιχειρεί να πλήξει αστικά κέντρα του Ισραήλ όπως το Τελ Αβίβ ξεπερνώντας το Αϊρον Ντομ και υπάρχουν φορές που το καταφέρνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν με τον Νετανιάχου, αμφότεροι (μαζί με τις συνοδείες τους) αναγκάστηκαν να μετακινηθούν για μικρό χρονικό διάστημα στα καταφύγια ηχουσαν.

Αλήθεια είναι ότι ο Νετανιάχου δεν έχει περιθώρια αποτυχίας σ’ αυτήν την αποστολή. Ξέρει καλά ότι μετά το φιάσκο των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού που προκάλεσε σφαγή Ισραηλινών αμάχων (αφού η Χαμάς έπιασε άπαντες στον ύπνο) δεν έχει πολιτικό μέλλον και επιχειρεί να παίξει τα ρέστα του με μία “επιτυχημένη” στρατιωτική αποστολή βάζοντας σε πλήρη λειτουργία την πολεμική του μηχανή. Ειρήσθω εν παρόδω, για το φιάσκο υπήρξε και ανάληψη ευθύνης από τον αρχηγό της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Ακόμα και έτσι όμως, πέρασε ακόμη μία μέρα χωρίς να υπάρξει απόφαση για χερσαία εκτεταμένη επιχείρηση στη Γάζα. Στο Ισραήλ γνωρίζουν ότι μία τέτοια επιχείρηση θα προκαλέσει λουτρό αίματος, όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους αλλά και για τους Ισραηλινούς οι οποίοι θα κληθούν να ξετρυπώνουν εχθρούς μέσα σ’ ένα δαιδαλώδες αστικό τοπίο το οποίο οι μαχητές της Χαμάς γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά.

Το Ισραήλ επίσης επιχειρεί να πείσει για την ορθότητα των αποφάσεών του τη διεθνή κοινότητα και κυρίως τη Δύση. Ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Ισραήλ, ενώ είναι πολύ πιθανό να κάνει το ίδιο τις επόμενες ημέρες και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς (σε μία κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό όπως καταλαβαίνει κανείς).

Ο Νετανιάχου μίλησε και με τον Πούτιν ο οποίος δεν άνοιξε τα χαρτιά εμμένοντας πάντως στην άποψη ότι η αιματοχυσία θα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός όμως επιμένει: “Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς” τόνισε μετά την τηλεφωνική επαφή που είχε με τον Πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα τι να πρωτογράψει κανείς. Οι κάτοικοι έφτασαν να πίνουν θαλασσινό (!) νερό καθώς δεν υπάρχουν αποθέματα καθαρού, πόσιμου νερού. Ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει, οι τηλεπικοινωνίες έχουν αχρηστευτεί, οι τραυματίες κατακλύζουν τα νοσοκομεία, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Που θα πάνε τόσοι πρόσφυγες; Ουτε καν το πέρασμα της Ράφα από τη νότια Γάζα προς την Αίγυπτο δεν έχει ανοίξει. Ολες οι άλλες έξοδοι είναι φυσικά αποκλεισμένες από πάνοπλους Ισραηλινούς. Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας μοιάζουν (και είναι) απολύτως εγκλωβισμένοι προσώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Δευτέρα την αποστολή μεγάλου όγκου ανθρωπιστικής βοήθειας στον μαρτυρικό θύλακα, ουδείς όμως μπορεί να πει με ασφάλεια πότε ακριβώς θα φτάσει και πως ακριβώς αυτή θα διαμοιραστεί.

Το Ισραήλ πολύ λογικά θέλει να εντοπίσει τους ομήρους που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς. Αλλά αυτή μόνο εύκολη υπόθεση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η Τουρκία πήρε την πρωτοβουλία το βράδυ της Δευτέρας να ζητήσει από τη Χαμάς την παράδοση των ομήρων, ποντάροντας και στην καλή σχέση που έχει ο Ερντογάν με την οργάνωση. Η Χαμάς από την πλευρά της αξίωσε την απελευθέρωση 6000 φυλακισμένων Παλαιστίνων που βρισκονται σε φυλακές του Ισραήλ.

Τέλος, υπάρχει και το Ιράν που τη Δευτέρα, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών του, διαμήνυσε ότι τα περιθώρια διπλωματικής λύσης στη διαμάχη “έχουν στενέψει απελπιστικά”. Καταλαβαίνει κανείς ότι σε περίπτωση που το Ιράν αποφασίσει να “μπει” στη μάχη, τότε η Μέση Ανατολή θα πάρει για τα καλά φωτιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα