Τσαβούσογλου για Αγιά Σοφιά: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει

Τσαβούσογλου για Αγιά Σοφιά: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Επικοινωνιακή αντεπίθεση από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με άρθρο του στο Politico και συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Βέλη κατά Αθήνας και Λευκωσίας, για Μεσόγειο, Κυπριακή ΑΟΖ, Αγιά Σοφιά.

Διπλή παρουσία στα ΜΜΕ για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Δευτέρα, ημέρα διεξαγωγής του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες και με την Τουρκία στην ατζέντα.

Σε άρθρο του στον ιστότοπο Politico, ο Τσαβούσογλου αναφέρεται στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, στην κατάσταση στη Λιβύη και κάνει λόγο για “μαξιμαλιστικές και μονεμερείς διεκδικήσεις” Ελλάδας και Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

 «Στην κοινή μας συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα στις 6 Ιουλίου, ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, σημείωσε ότι ‘η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια βασική περιοχή για την Ευρώπη’. Λοιπόν, είναι και για εμάς. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει στο άθρο του ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

«Μαξιμαλιστικοί και μονομερείς ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Επανειλημμένως, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για διάλογο για εξεύρεση δίκαιης και ειρηνικής λύσης, όπως εξάλλου και οι Τουρκοκύπριοι», ισχυρίζεται.

«Δυστυχώς, η απάντηση ήταν η εχθρότητα προς την Τουρκία και την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Αυτό δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και εξερεύνησης στην Ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και των ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει.

H Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο TRT Haber, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως “η Ελλάδα δεν δικαιούται να μιλάει” για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς.

“Η μόνη χώρα χωρίς τέμενος στην πρωτεύουσά της είναι η Ελλάδα. Βλέπουμε τον διωγμό που υφίστανται οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει”, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την UNESCO, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, τόνισε πως η χώρα του θα ενημερώσει τον διεθνή οργανισμό για τα βήματα που γίνονται σχετικά με την μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

Η UNESCO ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version