Τσαβούσογλου: Παράνομη η επικοινωνία της Ελλάδας με τον Χάφταρ

Τσαβούσογλου: Παράνομη η επικοινωνία της Ελλάδας με τον Χάφταρ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Στην αντεπίθεση περνά η Τουρκία για το θέμα της συμφωνίας που υπέγραψε η Λιβύη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να χαρακτηρίζει παράνομη την επικοινωνία της Ελλάδα με τον Χάφταρ.

Την ώρα που η ελληνική πλευρά συγκεντρώνει τις διπλωματικές της προσπάθειες στο να καταδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι παράνομη, η κυβέρνηση Ερντογάν περνά στην αντεπίθεση.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παράνομη την επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τον Χαλίφα Χάφταρ ο οποίος ελέγχει τη Βουλή της χώρας καθώς και το 70% του εδάφους της.

“H μόνη νόμιμη κυβέρνηση αυτή τη στιγμή στη Λιβύη είναι η κυβέρνηση Sarraj. Εάν η Ελλάδα θέλει επαφές με τη χώρα, θα πρέπει να απευθυνθεί στην Τρίπολη” συμπλήρωσε ο Τούρκος Υπουργός ο οποίος επίσης διέγνωσε “πανικό” στους ανταγωνιστές της χώρας του.

Κατέληξε δε ότι η Συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο.

Ο Χάφταρ έχει εκφραστεί αρνητικά για τη Συμφωνία ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης (που έχει προσκληθεί στην Αθήνα από τον Κωνσταντίνο Τασούλα) απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία χαρακτηρίζει τη Συμφωνία παράνομη.

Ο Οργανισμός όμως αναγνωρίζει ως νόμιμη την κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύτηκε και εν τέλει υπέγραψε τη Συμφωνία με τους Τούρκους.

Η κυβέρνηση ελέγχει μόλις το 10% του εδάφους της Λιβύης αλλά στην επιφάνεια αυτή περιλαμβάνεται και η πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα