Όταν το τσουνάμι χτύπησε τη Φουκουσίμα

Όταν το τσουνάμι χτύπησε τη Φουκουσίμα
© AP

Δείτε τις επίσημες φωτογραφίες που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα, από τη στιγμή που το καταστροφικό τσουνάμι χτυπάει το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία (Pics)

Η 11η Μαρτίου 2011, είναι η ημέρα που η Ιαπωνία αλλά και ολόκληρος ο κόσμος δε θα ξεχάσει ποτέ. Ο φονικός σεισμός των 9 Ρίχτερ και το καταστροφικό τσουνάμι ισοπέδωσαν τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, προκαλώντας τρόμο στην παγκόσμια κοινότητα, εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος που ακολούθησε.

Οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εταιρεία TEPCO που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και τα ραδιενεργά υλικά που έχουν διαρρεύσει.

Όταν το τσουνάμι χτύπησε τη Φουκουσίμα
© AP

Το προστατευτικό τείχος καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, μπροστά στη μανία των κυμάτων και η θάλασσα ''μπαίνει'' μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Τόννοι νερού εισβάλλουν και χτυπούν βάναυσα τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές.

Όταν το τσουνάμι χτύπησε τη Φουκουσίμα
© AP

Το τσουνάμι καταστρέφει το σύστημα ψύξης του πρώτου αντιδραστήρα με αποτέλεσμα την υπερθέρμανσή του και το σταδιακό λιώσιμο των τοιχωμάτων του. Ακολουθούν αρκετές εκρήξεις και οι μηχανικοί δίνουν μάχη με το χρόνο να ελέγξουν την συγκέντρωση του ραδιενεργού υδρογόνου.

In this March 11, 2011, photo release Thursday, May 19 by Tokyo Electric Power Co.  waves of tsunami come toward tanks of heavy oil for the Unit 5 of the Fukushima Dai-ichi nuclear complex in Okuma, Fukushima Prefecture, northeastern Japan. (AP Photo/Tokyo Electric Power Co.) EDITORIAL USE ONLY
In this March 11, 2011, photo release Thursday, May 19 by Tokyo Electric Power Co. waves of tsunami come toward tanks of heavy oil for the Unit 5 of the Fukushima Dai-ichi nuclear complex in Okuma, Fukushima Prefecture, northeastern Japan. (AP Photo/Tokyo Electric Power Co.) EDITORIAL USE ONLY AP

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειές τους το λιωμένο καύσιμο έχει δημιουργήσει οπές στο δοχείο πίεσης μέσω των οποίων τα λύματα διαρρέονται στην ατμόσφαιρα, μολύνοντας τον αέρα αλλά και τη γύρω θαλάσσια περιοχή.

Τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν σοβαρή διαρροή και το βοηθητικό πρόγραμμα της TEPCO έχει συζητήσει το ενδεχόμενο τοποθέτησης μεγάλων ανεμιστήρων ψύξης για την περαιτέρω μείωση του θερμοκρασία του πυρήνα. Αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τον Απρίλιο του προσεχούς έτους το εργοστάσιο θα βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και οι πυρηνικές ράβδοι, σε όλους τους αντιδραστήρες, θα σταματήσουν να υπερθερμαίνονται.

Όταν το τσουνάμι χτύπησε τη Φουκουσίμα
© REUTERS

Η TEPCO με ψεκασμό νερού στους πυρήνες των αντιδραστήρων έχει κρατήσει τις θερμοκρασίες κάτω από τα επικίνδυνα επίπεδα, χωρίς όμως να έχει ξεκάθαρο σχέδιο για τα λύματα. Το νέο σχέδιο κατά πάσα πιθανότητα θα σχεδιάσει να αποστραγγίσει το νερό που έχει μολυνθεί. Μέχρι όλοι οι αντιδραστήρες να κλείσουν με ασφάλεια εξακολουθούν να διαρρέουν ακτινοβολία, αν και σε πολύ μικρότερα ποσά από ότι τις πρώτες ημέρες της καταστροφής.

Όταν το τσουνάμι χτύπησε τη Φουκουσίμα
© AP

Ο σεισμός και το τσουνάμι άφησαν πίσω του περισσότερους από 24.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Το τσουνάμι έχει βυθίσει την Ιαπωνία σε ύφεση, κατέστρεψε ολόκληρες πόλεις,εργοστάσια και προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις εξαρτημάτων για τους κατασκευαστές και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 3,7 τοις εκατό από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σεισμός στην Ιαπωνία
SHARE:

24Media Network