#TTIPLeaks: Η Γαλλία αντιτίθεται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μετά τις αποκαλύψεις Greenpeace

default image

Με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, το Παρίσι κατέστησε σαφές πως δεν θα συναινέσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας TTIP Ουάσιγκτον-Βρυξελλών και προκρίνει την παύση των συζητήσεων

Οι αποκαλύψεις της Greenpeace σχετικά με τις συνέπειες της ευρωατλαντικής συμφωνίας TTIP προκαλούν αναταράξεις στις συζητήσεις Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Η Γαλλία εμφανίστηκε αρνητική στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων την Τρίτη, απειλώντας να μπλοκάρει τη συμφωνία σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν πάρουν περισσότερες διαβεβαιώσεις από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Η διακοπή των συζητήσεων είναι η “πιο πιθανή εξέλιξη” σημείωσε ο γραμματέας της κυβέρνησης για θέματα εξωτερικού εμπορίου, Ματιά Φεκλ, ο οποίος είχε ήδη εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ελεύθερης διακίνησης μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.

“Δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία χωρίς τη Γαλλία, ακόμη περισσότερο ενάντια στα συμφέροντα της Γαλλίας” σημείωσε ο ίδιος στηλιτεύοντας τη στάση των ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο Βιβιάν Περτισό, διευθυντής του γαλλικού ινστιτούτου διεθνών σχέσεων στις Βρυξέλλες, εκτιμά πως το “βέτο” εκ Παρισίων δεν μπορεί να ανακόψει τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. “Όταν η Κομισιόν διαχειρίζεται ένα θέμα, φτάνει ως το τέλος του. Είναι δύσκολο να προκύψει μια απλή διακοπή των συζητήσεων τους επόμενους μήνες” εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι υποστηρικτές της TTIP κάνουν αγώνα δρόμου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν τις αμερικανικές εκλογές

Από την άλλη, η αρνητική στάση της Γαλλίας θα μπορούσε να περιπλέξει τόσο τις διαπραγματεύσεις που μια θετική και γρήγορη απόφαση πάνω στην TTIP δεν μοιάζει πιθανή στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, το θέμα της ελεύθερης διακίνησης έχει μπει στη δημόσια συζήτηση τόσο στη Γαλλία, όσο όμως και στη Γερμανία, ενώ και οι βασικοί διεκδικητές για την κούρσα των αμερικανικών εκλογών, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, έχουν κριτικάρει έντονα την TTIP. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε την περασμένη Κυριακή πως η χώρα του θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση δυσχεραίνει την γαλλική αγροτική παραγωγή.

Ολάντ: Όχι στο εμπόριο χωρίς κανόνες, όχι στην TTIP

 

Η Γαλλία λέει όχι στη ΤΤΙΡ καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες

“Δεν θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές”, δήλωσε αργότερα την Τρίτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. “Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, “η Γαλλία λέει όχι” στη διατλαντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών (ΤΤΙΡ ή TAFTA), “καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες”, τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, την επομένη της δημοσίευσης από την Greenpeace μυστικών εγγράφων σχετικά με τις συζητήσεις για την ΤΤΙΡ. “Θέσαμε αρχές στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Αναφέρομαι στους υγειονομικούς κανόνες, τους διατροφικούς, τους κοινωνικούς, τους πολιτιστικούς, τους περιβαλλοντικούς”.

Στο Βερολίνο από την άλλη, πολίτες που πρόσκεινται στην αριστερά έχουν υποβάλει μηνύσεις κατά της Καγκελαρίου Μέρκελ, για την συνεργασία του Βερολίνου με την αμερικανική υπηρεσία NSA και την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP.

Οι πολιτικές εξελίξεις βάζουν φρένο στη συμφωνία

Αντίστοιχα, οι εκλογές στις ΗΠΑ το ερχόμενο φθινόπωρο, αλλά και στη Γαλλία και τη Γερμανία μέσα στο 2017, μπορούν να σημαίνουν μόνο ένα. Πως η όποια συμφωνία θα μπορούσε αν όλα πάνε καλά να ολοκληρωθεί μετά το 2018, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο Γάλλος γγ εξωτερικού εμπορίου Ματιά Φεκλ

Θέλουμε οι δικές μας μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αμερικανική αγορά. Επιθυμούμε να υπερασπιστούμε την αγροτική μας παραγωγή, αλλά και τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης που προέρχονται από τη γαλλική επικράτεια

Ο κ. Φεκλ τονίζει πως η Ευρώπη κάνει υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις στα πλαίσια της συμφωνίας αυτής, με τις ΗΠΑ να κωφεύουν και να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. “Θέλουμε οι δικές μας μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αμερικανική αγορά. Επιθυμούμε να υπερασπιστούμε την αγροτική μας παραγωγή, αλλά και τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης που προέρχονται από τη γαλλική επικράτεια” σημειώνει.

 

Σε κάθε περίπτωση, η TTIP δεν συναντά αντίσταση μόνο στους Γάλλους σοσιαλιστές. Ο πρώην πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος προέρχεται από τη γαλλική δεξιά τόνισε πως πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε αφού “οι ΗΠΑ επιθυμούν να επιβληθούν οικονομικά στην Ευρώπη, μέσω της αμερικανικής δικαιοσύνης που έχει καταντήσει ανυπόφορη.

Από την άλλη, δεν είναι όλοι οι Γάλλοι πολιτικοί εχθρικοί απέναντι στην TTIP. Ο ευρωβουλευτής των Γάλλων Ρεπουμπλικάνων, Αλάν Λαμασούρ εκτιμά πως όσοι αντιτίθενται στη συμφωνία ανήκουν είναι αντικατπιταλιστές που “παίζουν το παιχνίδι της Κίνας και αποδυναμώνουν την Ευρώπη”. 

Τα μυστικά έγγραφα που αποκαλύπτουν “τι εστί TTIP”

«Όσα έφταναν μέχρι τώρα στη δημοσιότητα από τις μυστικές διαπραγματεύσεις ακούγονταν σαν εφιάλτης. Τώρα γνωρίζουμε ότι ο εφιάλτης μπορεί να γίνει πραγματικότητα», υπογραμμίζει ο ειδικός της Greenpeace Γιούργκεν Κνιρς, που αποκάλυψε τις προθέσεις της Αμερικής. Η αυθεντικότητα των εγγράφων που έχει στα χέρια της η οργάνωση επιβεβαιώθηκε από πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, οι ΗΠΑ απειλούν με μποϊκοτάζ τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων, ώστε να επιβάλουν στην Ευρώπη να εισάγει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές, ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν το επιτακτικό αίτημα εκ μέρους της Ευρώπης για αντικατάσταση των επίμαχων ιδιωτικών διαιτητικών δικαστηρίων που αποφασίζουν για τις καταγγελίες ενάντια στις πολυεθνικές με ένα δημόσιο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Οι αποκαλύψεις Greenpeace σκιαγραφούν ένα ζοφερό περιβάλλον, με την ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων να κατακλύζεται από γενετικά τροποποιημένα αμερικανικά προϊόντα

Θυμίζουμε πως, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έθεσε στη διάθεση της Süddeutsche Zeitung και των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών WDR και NDR μυστικά έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Το αρχείο έκτασης 240 σελίδων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Με την δημοσιοποίηση των εγγράφων της TTIP οι πολίτες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Τι γνωρίζουμε για την TTIP

Πρόκειται για μια διατλαντική συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP), που, αν τελικά επιτευχθεί, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά.

Η συμφωνία συζητείτo εδώ και δύο περίπου χρόνια εν κρυπτώ ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και βγήκε στη δημοσιότητα το περασμένο φθινόπωρο. Για να μιλήσουμε με νούμερα, η συμφωνία TTIP αφορά 850 εκατ. κατοίκους, στους οποίους αντιστοιχεί το 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Υπολογίζεται ότι το εμπόριο που θα επηρεαστεί από την TTIP ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ ετησίως.

Μεταξύ άλλων, η TTIP ανοίγει τον δρόμο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αναλάβουν οποιονδήποτε τομέα δημοσίων υπηρεσιών επιθυμούν, όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό κ.λπ. χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό. Επίσημα, η συμφωνία στοχεύει στη διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων και στην εξάλειψη “περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων”.

Η συμφωνία TTIP θεωρείται ο δούρειος ίππος για την εισαγωγή στην Ευρώπη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, κρεάτων με ορμόνες κ.λπ. Η ρήτρα θα επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να μηνύουν ακόμη και χώρες σε διαιτητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν μέτρα που θεωρούν προστατευτικά. Ο κίνδυνος είναι πολυεθνικές υποστηριζόμενες από στρατούς δικηγόρων να μπορούν να εκφοβίζουν ολόκληρα κράτη, Περιφέρειες, Κοινότητες, για να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα.

Προσφέρεται μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε εταιρίες “κολοσσούς” να εκβιάζουν ακόμη και κράτη ολόκληρα προκειμένου να λανσάρουν τα προϊόντα τους

Η εφαρμογή της TTIP αποτελεί κίνδυνο για τους φυσικούς πόρους και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ταυτόχρονα κινδυνεύουν με κατάργηση οι κανόνες αειφορείας για τις ΑΠΕ, αφού αποτελούν εμπόδιο για την επέκταση των αγροκαυσίμων που προωθούν οι Αμερικανοί παραγωγοί.

Αντιδράσεις από κυβέρνηση και αντιπολίτευση και στην Ελλάδα

Η συμφωνία βέβαια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στη χώρα μας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει αντίθετος με την TTIP, αλλά και μερίδα της ΝΔ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελληνικά προϊόντα. “Η Ελλάδα έχει διατυπώσει την αντίθεση της και τις επιφυλάξεις της για τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας υπό τους όρους που γίνεται σήμερα” σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης από τον περασμένο Ιούνιο.

Έτσι, να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης της γεωγραφικής ένδειξης στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ, αλλά και να συγκροτήσει κοινό μέτωπο με άλλα κράτη-μέλη, με κοινά με την Ελλάδα συμφέροντα, ώστε να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καλούσαν από τον περασμένο Οκτώβρη την κυβέρνηση 20 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ LADEPECHE.FR/ BUSINESSINSIDER

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα