Τυφώνας Φλόρενς: Νεκροί στη Β. Καρολίνα – 600.000 σπίτια χωρίς ρεύμα, 1,7 εκατ. εκτοπισμένοι

Τυφώνας Φλόρενς: Νεκροί στη Β. Καρολίνα – 600.000 σπίτια χωρίς ρεύμα, 1,7 εκατ. εκτοπισμένοι
Ο κυκλώνας Φλόρενς σαρώνει τη Βόρεια Καρολίνα AP

Ο τυφώνας, που έχει υποβαθμιστεί στο επίπεδο 1 της πεντάβαθμης κλίμακας, προχωρεί με αργή ταχύτητα και κατά συνέπεια προκαλεί πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στις ίδιες περιοχές, εξ ου και η αυξημένη ανησυχία για σοβαρές και αιφνίδιες πλημμύρες.

Την ανατολική ακτή των ΗΠΑ σαρώνει τις τελευταίες ώρες ο κυκλώνας Φλόρενς, ο οποίος ήδη καταμετρά τα πρώτα θύματά του. Τουλάχιστον 600.000 σπίτια να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και 1,7 εκατ. άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μια μητέρα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους όταν δέντρο έπεσε στο σπίτι τους στο Ουίλμινγκτον της Β. Καρολίνας ενώ ο πατέρας τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Ένα ακόμη άτομο σκοτώθηκε ήταν στην κομητεία Πέντερ: Επρόκειτο για μια γυναίκα που είχε προβλήματα υγείας. Κάλεσε βοήθεια, ωστόσο το ασθενοφόρο δεν μπόρεσε να φτάσει εγκαίρως λόγω δέντρων που είχαν πέσει στους δρόμους.

Το τέταρτο θύμα καταγράφηκε στην κομητεία Λενουάρ. Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη, ο άτυχος άνδρας έκανε εργασίες σε μια γεννήτρια.

Το μάτι του κυκλώνα έφτασε στην ξηρά, στην παραλία Ράιτσβιλ της Βόρειας Καρολίνας, με ανέμους ταχύτητας 150χλμ/ω. Οι βροχές και η “φουσκωμένη” θάλασσα έχουν πλημμυρίσει παράκτιες περιοχές, με δεκάδες ανθρώπους να διασώζονται από ένα ξενοδοχείο που είχε καταρρεύσει στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρόι Κούπερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ολόκληρες κοινότητες “μπορεί να σβηστούν από τον χάρτη”. “Πρόκειται για ένα ακάλεστο κτήνος που δεν θα φύγει έτσι απλά”, τόνισε στο NBC.

Ο κυκλώνας Φλόρενς σαρώνει τη Βόρεια Καρολίνα AP

 

Εκπρόσωπος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ επεσήμανε ότι στη Βόρεια Καρολίνα είναι πιθανό να πέσει βροχή οκτώ μηνών, μέσα σε 2-3 μέρες.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων ανακοίνωσε ότι ο κυκλώνας παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος λόγω του μεγάλου όγκου βροχοπτώσεων και καταιγίδων, παρά το γεγονός ότι η ταχύτητα του ανέμου μειώθηκε ελαφρώς το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα), πέφτοντας στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας.

Ο κυκλώνας Φλόρενς σαρώνει τη Βόρεια Καρολίνα AP

 

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής στην παραθαλάσσια πόλη Ατλάντικ Μπιτς της συγκεκριμένης πολιτείας είχε πέσει βροχή ύψους 76 εκατ., ανέφερε η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ο κυκλώνας προβλέπεται να ρίξει περίπου 81,8 τρισ. λίτρα βρόχινου νερού, τα περισσότερα στο έδαφος της Βόρειας Καρολίνας, σύμφωνα με μετεωρολόγο. Να σημειωθεί ότι ο τυφώνας Χάρβεϊ πέρσι έριξε περίπου 150 τρισ. λίτρα βροχής.

Περισσότερες από 620.000 οικίες και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, με τις εταιρίες ενέργειας να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των σπιτιών και επιχειρήσεων που μπορεί να μείνει χωρίς ρεύμα ενδέχεται να φτάσει και τα 3 εκατ. Αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η αποκατάσταση του προβλήματος μπορεί να πάρει μέρες ή και εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν βρει στέγη σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Ο κυκλώνας Φλόρενς σαρώνει τη Βόρεια Καρολίνα

 

“Σημαντική απειλή για ακόμη 24-36 ώρες”

Ο κυκλώνας Φλόρενς συνιστά «σημαντική απειλή» για ακόμη 24 έως 36 ώρες, προειδοποίησε η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων (Fema).

«Δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε ο Τζεφ Μπάιαρντ, αξιωματούχος της Fema κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης. «Η σημαντική απειλή θα παραμείνει για 24 έως 36 ώρες ακόμη», κυρίως εξαιτίας αυξημένου κινδύνου πλημμυρών», πρόσθεσε.

Οι μετεωρολόγοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) τόνισαν ότι ο κυκλώνας Φλόρενς προχωρεί με αργή ταχύτητα και κατά συνέπεια προκαλεί πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στις ίδιες περιοχές.

Ο κυκλώνας Φλόρενς σαρώνει τη Βόρεια Καρολίνα AP

 

Τα εδάφη έχουν απορροφήσει ήδη μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας των βροχοπτώσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων και δεν έχουν άλλα περιθώρια, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, εξ ου και η αυξημένη ανησυχία για σοβαρές και αιφνίδιες πλημμύρες.

Ορισμένες πλημμυρισμένες ζώνες είναι υπερβολικά επικίνδυνες ώστε να μπορέσουν να επέμβουν οι διασώστες, δήλωσε ο Τζεφ Μπάιαρντ, αναφερόμενος στους ανθρώπους που αψήφησαν την εντολή εκκένωσης και βρίσκονται τώρα σε δυσχερή θέση.

Ο κυκλώνας Φλόρενς σαρώνει τη Βόρεια Καρολίνα AP

Επίσκεψη Τραμπ στις πληγείσες περιοχές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Φλόρενς την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί μόλις καθοριστεί ότι το ταξίδι του δεν θα διαταράξει τις προσπάθειες διάσωσης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα