Τυφώνας Ντόριαν: Ισοπέδωσε τις Μπαχάμες – Ανυπολόγιστες καταστροφές, σε συναγερμό η Φλόριντα

Τυφώνας Ντόριαν: Ισοπέδωσε τις Μπαχάμες – Ανυπολόγιστες καταστροφές, σε συναγερμό η Φλόριντα
Ο τυφώνας Ντόριαν "χτυπά" τις ΗΠΑ AP

Τοπίο καταστροφής άφησε πίσω του ο τυφώνας "μαμούθ" κατηγορίας 5 που σάρωσε τις Μπαχάμες. Κατευθύνεται προς τις ακτές της Φλόριντα με 280 χλμ. την ώρα και αναμένεται να χτυπήσει τις ακτές των ΗΠΑ το βράδυ της Τρίτης

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές στη Φλόριντα των ΗΠΑ , καθώς πλησιάζει απειλητικά ο τυφώνας Ντόριαν, ο οποίος “σφυροκόπησε” σήμερα πολλά νησιά των Μπαχαμών και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο Fox61 μετέδωσε ότι υπάρχουν αναφορές για έναν νεκρό και συγκεκριμένα ένα 8χρονο αγόρι, το οποίο έχασε τη ζωή του στα νησιά Άκαμπος.

Το φυσικό φαινόμενο άφησε πίσω του τοπίο καταστροφές, με τους ανέμους να φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα 300 χλμ την ώρα.

Τα κύματα ξεπέρασαν ακόμα και τα 7 μέτρα. Κτήρια στις Μπαχάμες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, άλλα έχουν βυθιστεί κάτω από τόνους νερού, αμάξια αναποδογύρισαν και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια λόγω την πλημμυρών που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις που ακολουθούν τον Ντόριαν.

Εικόνες καταστροφής:

Στο μέσον της ημέρας, το μάτι του τυφώνα βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα νησιά Άμπακος, που απειλούνται από κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις και ανέμους ταχύτητας μεγαλύτερης των 280 χιλιομέτρων της ώρα.

«Ο Ντόριαν μετατρέπεται στον πιο σφοδρό τυφώνα της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Κεν Γκράχαμ κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση».

Ο Χιούμπερτ Μίνις, πρωθυπουργός του αρχιπελάγους των 700 περίπου νησιών που βρίσκονται ανάμεσα στην Φλόριντα, την Κούβα και την Αϊτή κάλεσε τον πληθυσμό να σπεύσει στα καταφύγια το συντομότερο δυνατόν.

Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει αεροσκάφος να περνά μέσα από τον τυφώνα:

Ο τυφώνας κατηγορίας 5, που έχει χαρακτηριστεί τυφώνας «μαμούθ», κατευθύνεται τώρα προς τις ΗΠΑ με 280 χλμ. την ώρα και αναμένεται να χτυπήσει το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα).

Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα έχουν τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, καθώς ο τυφώνας καλύπτει απόσταση 9 χλμ την ώρα. Οι πολιτείες κλείνουν λιμάνια, ακυρώνουν πτήσεις και εκκενώνουν παράκτιες περιοχές, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, όπως μετέδωσε το CNN, διέταξε την εκκένωση των 6 κομητειών, ενώ ανακοίνωσε ότι πολλοί σταθμοί διοδίων θα παραμείνουν κλειστοί, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποχώρηση των οχημάτων από τις περιοχές που θα εκκενωθούν.

Από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση για επιφυλακή απέναντι σε έναν «πολύ, πολύ ισχυρό» τυφώνα.

Οι μετεωρολόγοι, προειδοποιούν ότι η ισχύς του αυξάνεται ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι κινείται πολύ αργά. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένει σε κάθε περιοχή που πλήττει για αρκετές ώρες. Μάλιστα, απεσταλμένος του CNNi στην περιοχή ανέφερε πως ολόκληρα νησιά των Μπαχαμών κινδυνεύουν να βυθιστούν.

Οι πολίτες παραμένουν κρυμμένοι σε ασφαλή σημεία ενώ οι πληγείσες περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, όπως σημείωσε στο αμερικάνικο δίκτυο κάτοικος του Φρίπορτ.

Το διεθνές αεροδρόμιο των Μπαχαμών έχει πλημμυρίσει:

Ακυρώσεις πτήσεων στις ΗΠΑ

Το Διεθνές αεροδρόμιο «Fort Lauderdale-Hollywood» και το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο Μελβούρνης ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ όπως αναφέρει το αμερικανικό CNN έχουν ήδη ακυρωθεί περισσότερες από 770 πτήσεις, οι περισσότερες σε αεροδρόμια της Φλόριντα.

Το λιμάνι Κανάβεραλ διέκοψε την εμπορική του κίνηση από το Σάββατο και το λιμάνι του Μαϊάμι έκλεισε για όλη την κυκλοφορία πλοίων από την Κυριακή.

Εντολές εκκενώσεων

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιν Κεμπ, έθεσε σε κατάσταση συναγερμού την πολιτεία και έχει διατάξει υποχρεωτικές εκκενώσεις σε πολλές κομητείες. Συγκεκριμένα, θα εκκενωθούν περιοχές στις κομητείες: Μπράιν, Κάμπντεν, Τσάταμ, Γκλιν, Λίμπερτι και Μακλντος.

Τυφώνας Ντόριαν στις Μπαχάμες AP

 
Εικόνα από τις Μπαχάμες ενόψει της άφιξης του τυφώνα Ντόριαν AP

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα