Τυνησία: Πέθανε η blogger που πρωτοστάτησε την εξέγερση του 2011

Τυνησία: Πέθανε η blogger που πρωτοστάτησε την εξέγερση του 2011
H Τυνήσια μπλόγκερ Λίνα Μπεν Μένι. ASSOCIATED PRESS

Σε ηλικία μόλις 36 χρόνων άφησε την τελευταία της πνοή η τυνήσια Blogger που συνέβαλε την ανατροπή του καθεστώτος Μπελ Άλι. Εϊχε προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης.

Η γνωστή Τυνήσια μπλόγκερ Λίνα Μπεν Μένι, η οποία πρωτοστάτησε στην εξέγερση που επέτρεψε την ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Άλι το 2011 στην Τυνησία, πέθανε σήμερα σε ηλικία 36 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, έγινε γνωστό από το περιβάλλον της.

Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέφερε εδώ και χρόνια από χρόνια ασθένεια. Μετά την εξέγερση με την οποία εκδιώχθηκε ο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι από την εξουσία, το όνομά της είχε κυκλοφορήσει μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης στα τέλη του 2011.

Πριν ακόμη από την πτώση του Μπεν Άλι και παρά τους κινδύνους που διέτρεχε, η Λίνα Μπεν Μένι για χρόνια κατήγγειλε στο ιστολόγιό της παρεκτροπές του καθεστώτος του. Για να μπορεί να τροφοδοτεί το ιστολόγιό της “atunisiangirl” (ένα κορίτσι της Τυνησίας) είχε επισκεφθεί πολλές υποβαθμισμένες πόλεις της χώρας της.

Εξοπλισμένη με τη μικρή της κάμερα, είχε αναμεταδώσει μέσω των κοινωνικών δικτύων, τις πρώτες διαδηλώσεις οργισμένων συμπολιτών της κατά της εξουσίας.

Μετά την 17η Δεκεμβρίου του 2010, την ημέρα που αυτοπυρπολήθηκε ο πλανόδιος μικροπωλητής Μοχάμεντ Μπουαζίζι, η Λίνα Μπεν Μένι ήταν η πρώτη μπλόγκερ που πήγε στο Σίντι Μπουζίντ, την πόλη από την οποία ξεκίνησε η εξέγερση.

Αποκορύφωμα της δέσμευσής της κατά της δικτατορίας ήταν το χρονικό της εξέγερσης που έγραψε στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα αραβικά, το οποίο έδωσε την τροφή για το βιβλίο που ολοκλήρωσε το 2011 με τίτλο: “Κορίτσι της Τυνησίας, μια μπλόγκερ για μια αραβική άνοιξη”.

Στη συνέχεια συνέχισε τον αγώνα της για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τυνησία, μετέχοντας παρά την εύθραυστη υγεία της σε πολλές διαδηλώσεις και σε δίκες που αφορούσαν υποθέσεις για την ελευθερία της έκφρασης.

Αυτή η “φωνή της τυνησιακής εξέγερσης”, η οποία ήταν επίσης βοηθός καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Τύνιδας, ομολόγησε τους τελευταίους αυτούς μήνες το μαρτύριο που περνούσε, καταγγέλλοντας στο πέρασμά της από αυτά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version