Τζέφρι Επστάιν: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον αυτόχειρα μεγιστάνα κατηγορούμενο για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων

Τζέφρι Επστάιν: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον αυτόχειρα μεγιστάνα κατηγορούμενο για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων
Εικόνα από την ανακοίνωση της δίωξης σε βάρος του Τζέφρι Επστάιν τον Ιούλιο του 2019 AP

Φτωχός, έξυπνος και απεγνωσμένος να γίνει πλούσιος, ο Τζέφρι Επστάιν από καθηγητής έφτασε να κυριαρχήσει στη Wall Street, να πρωταγωνιστήσει σε σκάνδαλο με "σκλάβες του σεξ" και να αυτοκτονήσει εντέλει στο κελί του.

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ έγινε το Σάββατο η κατά τα φαινόμενα αυτοκτονία του Τζέφρι Επστάιν στο κελί του, σε φυλακή της Νέας Υόρκης. Το τέλος του 66χρονου Αμερικανού χρηματιστή και δισεκατομμυριούχου συντάραξε, για διάφορους λόγους, τις ΗΠΑ, όπως και οι κατηγορίες που τον βάρυναν για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.

Ας δούμε ποιος ήταν ο Τζέφρι Επστάιν, ο άλλοτε κραταιός χρηματιστής και δισεκατομμυριούχος, με τους ισχυρούς φίλους που κατέληξε νεκρός σε φυλακή.

1. Καθηγητής σε λύκειο με γούνες και αλυσίδες

Ο Επστάιν μεγάλωσε σε μια περιφραγμένη κοινότητα στο Μπρούκλιν, όπως αναφέρει το Daily Beast. Οι γονείς του ήταν και οι δύο παιδιά μεταναστών. Ο πατέρας του μάζευε σκουπίδια και η μητέρα εργαζόταν σε σχολείο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αλλά δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Με κάποιο τρόπο, έγινε καθηγητής φυσικής και μαθηματικών σε λύκειο της μεγαλούπολης, στο οποίο σύμφωνα με τους New York Times εμφανιζόταν με γούνινο παλτό, χρυσές αλυσίδες και ανοιχτό πουκάμισο. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι υπήρχαν σημάδια από τότε της “αδυναμίας” που έτρεφε για τις ανήλικες αλλά δεν είχε υπάρχει κάποια καταγγελία.

Απολύθηκε από το σχολείο λόγω “κακής απόδοσης” αλλά χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις του από το λύκειο για να βρει θέση στη Wall Street. Αναρριχήθηκε γρήγορα στις τάξεις της τράπεζας επενδύσεων Bear Stearns και το 1982 δημιούργησε την δική του φίρμα, έχοντας πελάτες με περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων.

2. Η “βόμβα” για σεξ με ανήλικα το 2005

Το σκάνδαλο σχετικά με τις σεξουαλικές επαφές του Επστάιν με ανήλικα κορίτσια έσκασε το 2005. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταγγελίες από περίπου 40 έφηβες, ο εισαγγελέας του Μαϊάμι ήρθε σε συμφωνία με την πλευρά του Επστάιν το 2007. Ο τελευταίος παραδέχτηκε την ενοχή του για το αδίκημα της πορνείας και όχι για πιο σοβαρά ομοσπονδιακά εγκλήματα. Φυλακίστηκε για 13 μήνες και καταγράφηκε ως δράστης σεξουαλικών αδικημάτων.

Συνέχισε να κάνει απτόητος την ζωή του, ταξιδεύοντας στα υπερπολυτελή σπίτια του σε διάφορα σημεία του πλανήτη, μέχρι πριν λίγους μήνες όταν ο εισαγγελέας του Μανχάταν αποφάνθηκε ότι ο Επστάιν δελέαζε και “στρατολογούσε” ανήλικα κορίτσια δίνοντάς τους χρήματα για να συμμετάσχουν σε σεξουαλικές πράξεις με αυτόν ενώ πλήρωνε και ορισμένα για να προσελκύσουν άλλα θύματα. Έτσι, κατά τον δικαστικό λειτουργό, δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο ανήλικων θυμάτων, ορισμένα εκ των οποίων ήταν μόνο 14 ετών, τα οποία εκμεταλλευόταν σεξουαλικά. Συνελήφθη τον Ιούλιο, δήλωσε αθώος και προφυλακίστηκε. Οι αρχές δεν δέχτηκαν το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 100 εκατ. δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι η περιουσία του υπολογίζεται στα 560 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων 195 εκατ. από hedge funds και ιδιωτικά κεφάλαια, 113 εκατ. σε μετοχές, 57 εκατ. σε μετρητά και 14 εκατ. από εισοδήματα. Στην κατοχή του είχε επίσης έξι ακίνητα.

Ο Τζέφρι Επστάιν τον Μάρτιο του 2017 AP

3. Οι “σκλάβες του σεξ”

Σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα δικαστικά έγγραφα , δεκάδες είναι οι γυναίκες οι οποίες ως κορίτσια έπεσαν στα χέρια του Επστάιν ως “σκλάβες του σεξ”. Μία από αυτές είναι το μοντέλο και πρώην Μις Γιουγκοσλαβία, Νάντια Μαρτσίνκοβα. Η 33χρονη σήμερα καλλονή ήταν ένα από τα θύματα του χρηματιστή το 2015, ο οποίος μάλιστα την αποκαλούσε τότε “Γιουγκοσλάβα σκλάβα του σεξ”.

“Ο Επστάιν την είχε αγοράσει από την οικογένειά της στη Γιουγκοσλαβία” είχε αναφέρει επιθεωρητής της αστυνομίας. Σύμφωνα με την κατάθεση ενός θύματος του Επστάιν, η Μαρτσίνκοβα ήταν κάτω των 16 ετών όταν ο μεγιστάνας την ανάγκασε μαζί με ένα άλλο ανήλικο θύμα του να επιδοθούν σε ερωτικές πράξεις μπροστά του, ενώ εκείνος παρακολουθούσε.

Σοκ προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι το θύμα κατέρρευσε όταν περιέγραφε ότι είχε επισκεφθεί εκατοντάδες φορές την έπαυλη του παιδεραστή και ότι της έδωσε χιλιάδες δολάρια. Αρχικά την υποχρέωνε σε προκαταρκτικές ερωτικές περιπτύξεις με την Μαρτσίνκοβα, ωστόσο κάθε βδομάδα της ζητούσε περισσότερα μέχρι που την βίασε.

4. Τραμπ και Μπιλ Κλίντον στον φιλικό του κύκλο

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποκαλέσει τον Επστάιν “τρομερό τύπο”, με τον οποίο “διασκέδαζε πολύ όταν ήταν μαζί”, όπως αναφέρει ο Guardian. Ο χρηματιστής είχε επισκεφτεί τον νυν Αμερικανό πρόεδρο το 1997 και το 2000 στο resort που έχει ο τελευταίος στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα ενώ η διαρροή στοιχείων από τον προσωπικό τηλεφωνικό κατάλογο του Έπσταιν αποκάλυψε ότι διέθετε 14 τηλέφωνα του Τραμπ και συνεργατών του.

Ο Μπιλ Κλίντον είχε εξάρει, σε συνεντεύξεις του, τον Επστάιν για το μυαλό του και το φιλανθρωπικό του έργο. Σύμφωνα με τα αρχεία καταγραφής πτήσεων, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ταξίδια με το ιδιωτικό αεροσκάφος του χρηματιστή, ονόματι Lolita Express. Ο Κλίντον έχει αρνηθεί οποιαδήποτε στενή σχέση με τον Επστάιν, επισημαίνοντας ότι οι επαφές τους αφορούσαν την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στον φιλικό κύκλο του χρηματιστή ανήκει και ο πρίγκιπας Άντριου της Βρετανίας, με τον οποίο γνωρίζονταν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι δυο τους φέρονται να ήταν μαζί σε πάρτι στο Σεν Τροπέ και την Ταϊλάνδη. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά όλες τις καταγγελίες κατά του δούκα του Γιορκ για οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά.

Φιλικές σχέσεις διατηρούσε επίσης, μεταξύ άλλων, με τον Alan Dershowitz, επίτιμο καθηγητή νομικής στο Χάρβαρντ, γνωστό για την υπεράσπιση διάσημων όπως ο OJ Simpson, την Ghislaine Maxwell, κόρη του εκλιπόντος βαρώνου των μίντια, Ρόμπερτ και τον Leslie Wexner, τον επιχειρηματία που βρίσκεται πίσω από την γνωστή μάρκα εσωρούχων Victoria’s Secret.

5. Επιθυμία να “εμποτίσει την ανθρώπινη φυλή με το DNA του αφήνοντας έγκυες γυναίκες”

Με τη σύλληψη του Έπσταιν, τον προηγούμενο μήνα, ήρθαν στο φως λεπτομέρειες από την μυστηριώδη ζωή του. Είχε διαβατήριο Αυστρίας από τη δεκαετία του 1980 με την φωτογραφία του αλλά διαφορετικό όνομα, στο οποίο αναγραφόταν χώρα κατοικίας η Σαουδική Αραβία ενώ οι αρχές μετά από έρευνα στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν βρήκαν διαμάντια και χρήματα.

Οι New Yok Times αποκάλυψαν, επίσης, όταν ο Επστάιν ήθελε να “εμποτίσει την ανθρώπινη φυλή με το DNA του, αφήνοντας έγκυες γυναίκες στην έπαυλή του στο Νέο Μεξικό”. Επιθυμούσε, ακόμη, να καταψυχθεί το κεφάλι και το μόριό του μετά τον θάνατό του, απόρροια του ενδιαφέροντός του για την επιστροφή στη ζωή κατεψυγμένων σωμάτων στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα