Τζέικομπ Μπλέικ: Η ομιλία της αδερφής του προκαλεί ανατριχίλα – “Δεν θέλω συμπόνια, θέλω αλλαγή”

Τζέικομπ Μπλέικ: Η ομιλία της αδερφής του προκαλεί ανατριχίλα – “Δεν θέλω συμπόνια, θέλω αλλαγή”
Συνεχίζονται οι ταραχές στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν AP Photo/David Goldman

Οι τρεις αδερφές του Τζέικομπ Μπλέικ που δέχτηκε επτά πυροβολισμούς από αστυνομικούς και έμεινε παράλυτος μίλησαν στο οργισμένο και αγανακτισμένο πλήθος. Συγκλονιστικά λόγια από τη μία εξ αυτών. Την ίδια ώρα, η Κενόσα "φλέγεται".

Έχουν περάσει λίγοι μόλις μήνες από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο η αστυνομική βία και ο ρατσισμός στην άλλη όχθη του Ατλαντικού συνεχίζουν να στοιχειώνουν τις ζωές των Αφροαμερικανών και να μεγαλώνουν τη λίστα των θυμάτων. Ο Τζέικομπ Μπλέικ κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή παρά τους επτά πυροβολισμούς που δέχτηκε πισώπλατα από αστυνομικό στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν, ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση της οικογένειας και των δικηγόρων του, όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσει να περπατήσει ξανά, καθώς έχει μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Το νέο συμβάν ενός διαιωνισμένου φαινομένου για τους μαύρους πολίτες της Αμερικής πυροδότησε νέα έξαρση βίαιων διαδηλώσεων και ταραχών, αυτή τη φορά στο Ουισκόνσιν, το οποίο μάλιστα έφερε και την προειδοποίηση του κυβερνήτη για επιστράτευση της Εθνοφρουράς για την καταστολή των οργισμένων διαδηλώσεων. Εικόνες, αρκετά νωπές με την παγκοσμίου εμβέλειας μαζική αντίδραση κατά της αστυνομικής βίας, οργή και αγανάκτηση που εκφράζονται ποικιλοτρόπως,

Συγκλονίζουν τα λόγια της αδερφής του Τζέικομπ

Μακριά από τη βία, αλλά με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα, η μία εκ των τριών αδερφών του Τζέικομπ Μπλέικ, κατά την ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του αδερφού της, έδειξε έναν διαφορετικό και σχολαστικά (αλλά και συναισθηματικά) φιλτραρισμένο τρόπο για να εκφράσει τη δική της αγανάκτηση. Η ομιλία της προκαλεί ανατριχίλα:

“Όταν λέτε το όνομα Τζέικομπ Μπλέικ να ξέρετε ότι λέτε πατέρας, ξάδερφος, γιος, θείος, αλλά κυρίως να ξέρετε ότι λέτε άνθρωπος. Ανθρώπινη ζωή. Είμαστε άνθρωποι. Η ανθρώπινη ζωή μετρά. Πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι λυπούνται για ό,τι συνέβη στην οικογένειά μου. Λοιπόν, να μη λυπάστε. Γιατί αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στην οικογένειά μου”, είπε η μία από τις τρεις αδερφές του Τζέικομπ Μπλέικ, αναφέροντας ονόματα ανθρώπων που έπεσαν θύματα ρατσισμού και ωμής βίας, όπως ο Έμετ Τιλ.

Και συνέχισε λέγοντας: “Αυτό συμβαίνει στην οικογένειά μου όλα αυτά τα χρόνια και κλαίω για κάθε έναν από αυτούς. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είμαι στενοχωρημένη, δεν λυπάμαι, είμαι θυμωμένη και κουρασμένη. Βλέπω την αστυνομία να δολοφονεί ανθρώπους σαν εμένα εδώ και χρόνια. Δεν το βλέπω να συμβαίνει μόνο τα 30 χρόνια που ζω. Συμβαίνει πολλά χρόνια. Δεν είμαι στενοχωρημένη, δεν θέλω τη συμπόνοια σας. Θέλω αλλαγή”, ολοκλήρωσε την ομιλία της μέσα σε απόλυτη σιγή σεβασμού και κλίμα συγκίνησης και μαζικής αγανάκτησης, συναισθήματα που αποτυπώθηκαν στα λόγια και των άλλων δύο αδελφών του Τζέικομπ Μπλέικ

Υπενθυμίζεται πως οι πυροβολισμοί που δέχτηκε ο Τζέισον Μπλέικ από αστυνομικό έγιναν μπροστά στα μάτια των τριών παιδιών του (3, 5 και 8 ετών), με το θύμα να έχει υποστεί τραύματα στο στομάχι, στο νεφρό, στο συκώτι, ενώ θα χρειαστεί να του αφαιρεθεί ολόκληρο το κόλον και το λεπτό έντερο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα