Τζο Μπάιντεν: Οι προτεραιότητες της προεδρίας του

Τζο Μπάιντεν: Οι προτεραιότητες της προεδρίας του
O νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν Evan Vucci/AP

Ανατροπή των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ σε περιβαλλοντικά ζητήματα, μεταξύ των προτεραιότητων της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει και επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναλαμβάνοντας την εξουσία της υπερδύναμης μετά από μία “έντονη” τετραετία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, η θητεία του οποίου έφερε πολλές ανατροπές για την Αμερική τόσο στο εσωτερικό, όσο και στην εξωτερική πολιτική, ο νέος πρόεδρος θα επιχειρήσει να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα και να επαναφέρει τις ΗΠΑ στον δρόμο της εξωστρέφεας.

Ήδη, από τις πρώτες ώρες μετά την ορκωμοσία του ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει μία σειρά από εκτελεστικά διατάγματα, δείχνοντας την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός του.

Τα νέα αυτά διατάγματα θα αφορούν τομείς όπως η διαχείριση της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή, η φυλετική ισότητα και η μετανάστευση.

Πανδημία του κορονοϊού

Στην έναρξη του “100 Days Masking Challenge” θα προχωρήσει ο Joe Biden άμεσα, ζητώντας από τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα για 100 μέρες και υπογράφοντας το σχετικό διάταγμα που θα καθιστά υποχρεωτική την χρήση της σε ομοσπονδιακά κτίρια και εδάφη.  Αναμένεται επίσης να επαναφέρει τις ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ θα δημιουργήσει την θέση του Συντονιστή της Δράσης κατά της Covid-19, που θα αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο.

Οικονομία

Με διάταγμά του από την πρώτη μέρα ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επεκτείνει το μορατόριουμ κατά των εξώσεων έως τουλάχιστον την 31η Μαρτίου, ενώ, όπως αναφέρει το CNN,  το ίδιο πρόκειται να πράξει και για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων.

Κλιματική αλλαγή

Ο Τζο Μπάιντεν θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στην συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα με επιστολή που αναμένεται να στείλει σήμερα κι όλας στον ΟΗΕ. Για την πλήρη επαναφορά της χώρας στην συνθήκη θα χρειαστούν 30 ημέρες.

Με διάταγμα επίσης ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα ζητήσει από τις διάφορες υπηρεσίες να επανεξετάσουν τα όρια των εκπομπών ρύπων και να λάβουν μέτρα κατά των ρυθμίσεων του Ντόναλντ Τραμπ που θεωρούνται επιβλαβείς, ενώ αναμένεται να ανακαλέσει σχετικές άδειες που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ και θεωρεί ότι “δεν εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα”, όπως για τον αγωγό Keystone XL.

Φυλετική ισότητα

Εκτενείς επισκοπήσεις των συστημικών ανισοτήτων των προγραμμάτων τους θα ζητήσει από τις αμερικανικές υπηρεσίες ο Τζο Μπάιντεν, ζητώντας τους να λάβουν μέτρα προκειμένου να ανατρέψουν την κατάσταση και θα καταργήσει το διάταγμα Τραμπ, με το οποίο περιοριζόταν η εκπαίδευση των στελεχών υπηρεσιών στην διαχείριση της διαφορετικότητας, ενώ θα αποσύρει και το διάταγμα του Τραμπ με το οποίο οι όσοι δεν έχουν υπηκοότητα δεν συμμετείχαν στην απογραφή.

Μετανάστευση

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν έκανε μία αναφορά στην μεταναστευτική πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει ο Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι σκοπεύει πρωτίστως να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προέκυψαν από τις μέχρι τώρα αποτυχημένες μεταναστευτικές πολιτικές. Θα ενισχύσει την DACA και θα καταργήσει την ταξιδιωτική απαγόρευση από μουσουλμανικές χώρες, που είχε επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Την άμεση διακοπή της κατασκευής του τείχους και την χρήση των πόρων που είχαν προϋπολογιστεί για άλλους σκοπούς, θα εξαγγείλει επίσης ο Τζο Μπάιντεν, ενώ θα υπογραμμίσει και την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στους χώρους εργασίας.

Το news247.gr στο ρυθμό της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις από την ορκωμοσία του 46ου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο NEWS 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα