Β' γύρος προεδρικών εκλογών στη Χιλή

Poll workers are prepares for the presidential runoff, in a national stadium used as a polling station center in Santiago, Chile, Saturday, Dec. 16, 2017.  Turnout is expected to be low on Sunday since voting was made voluntary rather than mandatory in 2012.   (AP Photo/Esteban Felix)
Poll workers are prepares for the presidential runoff, in a national stadium used as a polling station center in Santiago, Chile, Saturday, Dec. 16, 2017. Turnout is expected to be low on Sunday since voting was made voluntary rather than mandatory in 2012. (AP Photo/Esteban Felix) AP

Περίπου 13,4 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες. Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό λίγο μετά τις 20.00 (01.00 ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας)

Στη Χιλή διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, μια πολιτική σύγκρουση που αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπη ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα: εκείνο που θα προτιμούσε να παραμείνει στην εξουσία η κεντροαριστερά, ο υποψήφιος της οποίας είναι ο Αλεχάντρο Γκιγιέ κι αυτό που επιθυμεί την επάνοδο στην εξουσία της δεξιάς και του πρώην προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Περίπου 13,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες από τις 08:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 18:00 (23:00). Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό λίγο μετά τις 20:00 (01:00 τη Δευτέρα ώρα Ελλάδας).

Τη Χιλή, μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, κυβέρνησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κεντροαριστερή Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία προώθησε σε αυτή την πολύ συντηρητική κοινωνία μια σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, από τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου ως την αποποινικοποίηση της άμβλωσης.

Το Σύνταγμα δεν της επέτρεπε να είναι υποψήφια, καθώς ο άνεμος στη Λατινική Αμερική φαίνεται πλέον να πνέει προς τα δεξιά: στην Αργεντινή ο Μαουρίτσιο Μάκρι, στη Βραζιλία ο Μισέλ Τέμερ, στο Περού ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι—προς όποια κατεύθυνση κι αν κοιτάξει κανείς το βλέμμα του συναντά πλέον συντηρητικούς προέδρους, κι αναλυτές κάνουν λόγο για το τέλος ενός ιστορικού κύκλου για τη λατινοαμερικάνικη αριστερά.

Μολαταύτα, ο πρώτος γύρος της 19ης Νοεμβρίου επιφύλασσε εκπλήξεις. Παρότι όλες τις δημοσκοπήσεις τον ήθελαν μεγάλο φαβορί, ο δισεκατομμυριούχος Πινιέρα, πρώην πρόεδρος της Χιλής (2010-2014) και υποψήφιος της δεξιάς, κατέλαβε πράγματι την πρώτη θέση, αλλά με ένα ποσοστό πολύ κατώτερο του προβλεπομένου (36,6%), αν και με διαφορά από τον πρώην τηλεοπτικό δημοσιογράφο Γκιγιέ (22%).

Η υποψήφια της ριζοσπαστικής αριστεράς, Μπεατρίς Σάντσες, 46 ετών, επίσης δημοσιογράφος, πέτυχε από την πλευρά της να συγκεντρώσει το 20% των ψήφων αναδεικνύοντας έτσι το Ευρύ Μέτωπο (Frente Amplio) τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Ο σημερινός δεύτερος γύρος θεωρείται, με δεδομένα αυτά τα ποσοστά, «ένας από τους πιο αμφίρροπους από την επάνοδο της δημοκρατίας», σημείωσε ο διευθυντής του Κέντρου Αναλύσεων του Πανεπιστημίου της Τάλκα, ο Μαουρίτσιο Μοράλες.

Μετά την τρανταχτή αποτυχία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ορισμένες εκ των οποίων κατηγορήθηκαν ότι υποτίμησαν τη Σάντσες, οι Χιλιανοί «δεν διαθέτουν πρακτικά καμιά αξιόπιστη πληροφόρηση που να τους επιτρέπει να προβλεφθεί το αποτέλεσμα».

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη την πρώτη, Δεκεμβρίου έφερε τους δύο αντιπάλους να ισοψηφούν και το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 21,4%.

(Φωτογραφία: AP / Esteban Felix)

SHARE:

24Media Network