Αποζημίωση 501 εκατ. θα καταβάλλει η Β. Κορέα στους γονείς του Ότο Γουόρμπιρ

Ο Ότο Γουόρμπιρ
Ο Ότο Γουόρμπιρ AP

Αποζημίωση-μαμούθ επιδίκασε δικαστήριο στους γονείς του φοιτητή Οτο Γουόρμπιρ ο οποίος φέρεται να υπέστη βασανιστήρια στη Βόρεια Κορέα.

Αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να καταβάλει 501 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για το βασανισμό και το θάνατο του φοιτητή Ότο Γουόρμπιρ, ο οποίος απεβίωσε το 2017, λίγες ημέρες αφότου αφέθηκε ελεύθερος από βορειοκορεατική φυλακή.

Οι γονείς του Γουόρμπιρ μήνυσαν τη Βόρεια Κορέα τον περασμένο Απρίλιο. Ο 22χρονος φοιτητής πέθανε στις ΗΠΑ, όπου είχε μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση αμέσως μετά την αποφυλάκισή του. Ιατροδικαστής του Οχάιο έκρινε ότι η αιτία θανάτου ήταν η έλλειψη οξυγόνου και αίματος στον εγκέφαλο.

Η δικαστής Μπέριλ Χάουελ, του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Περιφέρειας Κολούμπια, έκρινε ότι η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για "τα βασανιστήρια, την ομηρεία και την εξωδικαστική εκτέλεση" του Ότο καθώς και για το πλήγμα που επέφερε ο θάνατός του στους γονείς του, τον Φρεντ και τη Σίντ Γουόρμπιρ.

Η Πιονγκγιάνγκ απορρίπτει τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων και υποστηρίζει ότι ο φοιτητής πέθανε από αλλαντίαση, σε συνδυασμό με ένα υπνωτικό χάπι που είχε λάβει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Βόρεια Κορέα
SHARE: