Β. Κορέα: Στέλνει εκατομμύρια φυλλάδια με μπαλόνια στη Ν. Κορέα

Β. Κορέα: Στέλνει εκατομμύρια φυλλάδια με μπαλόνια στη Ν. Κορέα
KRT via AP Video

Κορυφώνεται η ένταση ανάμεσα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας με την πρώτη να στέλνει με χιλιάδες μπαλόνια εκατομμύρια προπαγανδιστικά φυλλάδια.

 Η Βόρεια Κορέα έχει ετοιμάσει εκατομμύρια προπαγανδιστικά φυλλάδια, τα οποία ετοιμάζεται να ρίξει στη Νότιο Κορέα με χιλιάδες μπαλόνια, τροφοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, που κορυφώθηκε με την καταστροφή του γραφείου διακορεατικού συνδέσμου που βρισκόταν στο δικό της έδαφος.

Η βορειοκορεατική κυβέρνηση έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδομάδες τις φραστικές επιθέσεις ενάντια στη Σεούλ, επικρίνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι λιποτάκτες από τον Βορρά, επιδίδονται σε προπαγάνδα κατά της Πιονγκγιάνγκ από τη βάση τους στον Νότο, επίσης με μπαλόνια. Προ ημερών το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA είχε χαρακτηρίσει τα νοτιοκορεατικά φυλλάδια εργαλεία “ψυχολογικού πολέμου” και “πρόδρομη επίθεση πριν από τον πόλεμο”.

Το KCNA μετέδωσε σήμερα πως η χώρα είναι έτοιμη να απαντήσει μαζικά: “οι προετοιμασίες για την πιο μεγάλη διασπορά φυλλαδίων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ κατά του εχθρού σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί”.

Πάνω από 3.000 μπαλόνια κάθε είδους ικανά να διασπείρουν τα φυλλάδια βαθιά στο εσωτερικό του εδάφους της Νότιας Κορέας έχουν ετοιμασθεί”, τονίζει το KCNA, το οποίο μεταδίδει επίσης πως θα χρησιμοποιηθούν και άλλα μέσα διασποράς των φυλλαδίων, που όμως δεν προσδιορίζονται επακριβώς.

“Οι εκδοτικές και τυπογραφικές επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα στην πρωτεύουσα έχουν ετοιμάσει 12 εκατ. φυλλάδια κάθε είδους, που εκφράζουν την οργή και το μίσος του λαού”, προσθέτει το πρακτορείο, προειδοποιώντας πως “Η στιγμή της τιμωρίας πλησιάζει”.

Ένα από τα φυλλάδια, που δημοσιεύεται στην επίσημη κυβερνητική εφημερίδα Rodong Sinmun, απεικονίζει τον νοτιοκορεατη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν να πίνει από ένα φλιτζάνι και τον επιτιμά πως “τα έφαγε όλα, ακόμη και την διακορεατική συμφωνία”.

Οι δύο χώρες συνηθίζουν να αποστέλλουν η μία στην άλλη τέτοιου είδους φυλλάδια. Ωστόσο είχαν συμφωνήσει να σταματήσουν αυτήν την πρακτική όπως και τη μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων δια μεγαφώνων ένθεν και ένθεν των συνόρων κατά την πρώτη σύνοδο που είχαν οι Μουν και Κιμ το 2018.

Σήμερα, όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, η Πιονγκγιάνγκ ξεκίνησε να τοποθετεί πάλι μεγάφωνα σε αρκετά σημεία κατά μήκος της αποστρατικοποιημένης ζώνης (DMZ).

Αφού έκλεισε κάθε δίαυλο επικοινωνίας, η Βόρεια Κορέα κατέστρεψε το Γραφείο Συνδέσμου και επίσης απειλεί να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της κατά μήκος της Αποστρατικοποιημένης Ζώνης. Αναλυτές πιθανολογούν πως με την αύξηση της έντασης η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να εξασφαλίσει παραχωρήσεις, την ώρα που διεθνείς συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίησή της βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα