Βαλένθια: Καλλιτέχνες έφτιαξαν γλυπτό και... το έκαψαν

Evreka, Pichiavo
Evreka, Pichiavo FACEBOOK

Στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ "Fallas" στη Βαλένθια, καλλιτέχνες δημιουργούν γλυπτά, τα οποία πυρπολούν στην κορύφωση των εκδηλώσεων.

Οι καλλιτέχνες Pichi και Avo -γνωστοί ως Pichiavo- εγκατέστησαν στη γενέτειρα πόλη τους, τη Βαλένθια της Ισπανία, ένα ύψους 26 μέτρων νεοκλασικό γλυπτό... για να του βάλουν φωτιά. Το γλυπτό φιλοτεχνήθηκε για να σηματοδοτήσει τον ερχομό της άνοιξης, στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ Las Fallas στην ισπανική πόλη. Και, στην κορύφωση των εκδηλώσεων, το πυρπόλησαν μαζί με άλλα 700 γλυπτά που είχαν τοποθετηθεί σε όλη την πόλη.

«Fallas», στο τοπικό ιδίωμα σημαίνει «δαυλός» και έτσι ονοματίζουν τα γιγαντιαία γλυπτά που καταλαμβάνουν την πόλη στη διάρκεια του φεστιβάλ. Μιας τελετής που σηματοδοτεί καινούργιο ξεκίνημα και έχει ηλικία εκατοντάδων χρόνων (ξεκίνησε με μαραγκούς που, κατά τη διάρκεια πενθήμερης γιορτής στους δρόμους, έκαιγαν παλιά υλικά).

ADVERTISING

Χρειάστηκαν 12 μήνες οι Βαλενθιάνοι καλλιτέχνες για να ολοκληρώσουν το έργο, συνεργαζόμενοι με την τοπική εταιρεία κατασκευής fallas, Lattore y Sanz. Το νεοκλασικό γλυπτό ήταν μέρος της έκθεσης έργων των Pichiavo, την οποία, με τίτλο «Evreka», φιλοξενεί το κέντρο τεχνών Centro del Carmen: έναν τεμαχισμένο αρχαιοελληνικό στύλο, δέκα καινούργιους πίνακες, εννιά γλυπτά και, σε εξωτερικό χώρο, ένα μνημείο στη σκηνή της τέχνης του γκράφιτι της Βαλένθιας. Μέσα από την «Evreka», οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν το διάσημο ύφος «Urbanmythology» με το οποίο είναι γνωστοί: δυναμικές, αμεσότητα, ασυμβίβαστη στάση του γκράφιτι, μαζί με την ποιότητα και διαχρονικότητα του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού.

Η έκθεση θα παραμείνει έως τις 5 Μαΐου, ενώ έως τις 19 Απριλίου, στην αίθουσα τέχνης Plastic Murs παρουσιάζονται limited editions του καλλιτεχνικού ντουέτου.

Πηγή: 

ΑΠΕ_ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία

24Media Network