Βασίλισσα Ελισάβετ: “Επιχείρηση Μονόκερως” – Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τον θάνατό της στη Σκωτία

Βασίλισσα Ελισάβετ: “Επιχείρηση Μονόκερως” – Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τον θάνατό της στη Σκωτία
Βασίλισσα Ελισάβετ AP Photo/Matt Dunham

Τι είναι η "Επιχείρηση Μονόκερως" που είχε σχεδιαστεί για το ενδεχόμενο θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Μπαλμόραλ. Πώς θα μεταφερθεί η σορός της και πού θα ταφεί.

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από την ζωή η Βασίλισσα Ελισάβετ, μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της, εξαιτίας της οποίας παρέμενε υπό ιατρική επίβλεψη στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Για τον θάνατο της Ελισάβετ είχε προβλεφθεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο φέρει την κωδική ονομασία “Operation London Bridge”. Οι πρώτες γραμμές είχαν γραφτεί από τη δεκαετία του ’60, ενώ έκτοτε έτυχε ουκ ολίγων αλλαγών.

Παρόλα αυτά, ο θάνατος της μονάρχη στη Σκωτία και όχι στην Αγγλία, αλλάζει τα δεδομένα και θα πρέπει να ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες, οι οποίες φέρουν την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Μονόκερως”.

Περιλαμβάνουν την άμεση αναστολή των εργασιών στο κοινοβούλιο της Σκωτίας και τη διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών στο Μπαλμόραλ και το Εδιμβούργο, που επιθυμούν να αποτίσουν τα σέβη τους.

Βασίλισσα Ελισάβετ (1926-2022): Η ζωή της

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι είναι η “Επιχείρηση Μονόκερως”

Τα σχέδια της στρατηγικής “Operation Unicorn” διέρρευσαν σε φόρουμ για ανώτερα στελέχη του Holyrood το 2019.

Έχουν δημιουργηθεί και αναθεωρούνται τακτικά για να διασφαλίζουν γρήγορες και οργανωμένες διαδικασίες όταν πεθάνει η Βασίλισσα.

Εάν η βασίλισσα πεθάνει ενώ μένει στην κατοικία της στη Σκωτία, το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα ανασταλεί αμέσως.

Μετά το θάνατο της βασίλισσας, το κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα διακοπεί.

Οι αρχές θα έχουν 36 ώρες για να προετοιμαστούν για μια συλλυπητήρια τελετή.

Η σορός της αναμένεται να μεταφερθεί στο Holyroodhouse όπου θα αναπαυθείι και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό Ναό του St Giles στο Royal Mile στο Εδιμβούργο.

Έπειτα, η σορός με το φέρετρό θα μεταφερθεί στον σταθμό Waverley στο Εδιμβούργο, ούτως ώστε να μεταφερθεί με το Βασιλικό Τρένο στον σταθμό St. Pancras στο Λονδίνο.

Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με αεροπλάνο, το οποίο θα υποδεχτούν η πρωθυπουργός και επίλεκτοι υπουργοί.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς θα γίνει η ενημέρωση

Το διάστημα του εθνικού πένθους ορίζεται στις 10 μέρες.

Η ημέρα που πεθαίνει η Βασίλισσα θα ονομάζεται D-Day, με τις επόμενες ημέρες να ονομάζονται D+1, D+2 και ούτω καθεξής.

Η πρωθυπουργός και το μυστικό συμβούλιο θα ενημερωθούν αμέσως για τον θάνατο της βασίλισσας από τον ιδιωτικό γραμματέα της βασίλισσας.

Στους μόνιμους γραμματείς των τμημάτων θα δοθεί ένα κείμενο για να ενημερώσουν τους υπουργούς της κυβέρνησης: «Μόλις ενημερωθήκαμε για το θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας». Και οι υπουργοί θα ενημερωθούν ότι «απαιτείται διακριτικότητα».

Μετά από αυτό, το υπουργικό συμβούλιο θα στείλει μήνυμα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, λέγοντας: «Αγαπητοί συνάδελφοι, Με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για το θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας». Και οι σημαίες στο Whitehall θα είναι μεσίστιες.

Η πρώτη ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης θα γίνει από έναν μεγάλο οργανισμό μέσων ενημέρωσης. Στο BBC, όλα τα προγράμματα σε όλα τα κανάλια τους θα διακοπούν προκειμένου να προβληθεί η ροή του BBC One για το γεγονός.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πού και πώς θα γίνει η κηδεία της

Η κηδεία της βασίλισσας θα γίνει 10 ημέρες μετά το θάνατό της.

Στο D+4, θα γίνει η πρόβα της πομπής από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Γουέστμινστερ και η πραγματική πομπή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα.

Από το D+5, σε αυτό που ονομάζεται Operation Feather, η βασίλισσα θα ξεκουραστεί στο Παλάτι του Westminster για τρεις ημέρες.

Η σορός της βασίλισσας προβλέπεται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες στο παλάτι του Westminster (το Υπουργείο Μεταφορών έχει προετοιμαστεί να δουλέψει σε φουλ ρυθμούς, για να εξυπηρετήσει το κοινό) και μετά θα ταφεί δίπλα στον Πρίγκιπα Φίλιππο, στην κρύπτη της οικογένειας στο Windsor Castle.

Η βασιλική οικογένεια έχει την ευθύνη να ενημερώσει για το πλάνο της κηδείας που θα γίνει δέκα ημέρες μετά το θάνατο, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε οριστεί ως το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα κάνει δήλωση. Πριν μιλήσει εκείνος, δεν μπορεί να σχολιάσει κανείς το χαμό.

Ο Υπουργός Αμύνης είναι υπεύθυνος να μεριμνήσει για τους χαιρετισμούς των όπλων, σε όλους τους σταθμούς, που θα σημάνουν την έναρξη του ενός λεπτού σιγής για το έθνος.

Το πρώτο μήνυμα του νέου Βασιλιά και πότε θα γίνει η στέψη

Μόλις τελειώσει αυτό, θα αρχίσει η συνάντηση του Πρίγκιπα Καρόλου (εάν δεν αποποιηθεί) με την Πρωθυπουργό, δίκην ακρόασης του νέου Βασιλιά.

Στις 18.00, ώρα Αγγλίας, ο Κάρολος αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του, σε live μετάδοση. Η στέψη του θα γίνει μήνες μετά -πάντα βάσει του πλάνου. Δεν προσδιορίζεται το πότε. Η μητέρα του ωστόσο, στέφθηκε τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του πατέρα της.

Μαζί με την πρώτη εμφάνιση του Καρόλου ως Βασιλιά, θα αρχίσει η επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του St. Paul, στην καρδιά του Λονδίνου. Ο πρωθυπουργός και ένας μικρός αριθμός ανώτερων υπουργών θα είναι στο ναό, με τις σημειώσεις να αναφέρουν πως είναι χρήσιμο η λειτουργία να φαίνεται “αυθόρμητη”.

Μια μέρα μετά το θάνατο, οι συντονιστές των κυβερνητικών εργασιών εκ μέρους του Παλατιού, οι Ανώτεροι Αξιωματικοί του Κράτους, ο Λόρδος Δήμαρχος και συγκεκριμένοι άλλοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στο παλάτι St. James, κοντά στο Μπάκιγχαμ. Εκεί θα ανακηρύξουν τον Κάρολο, ως το νέο Βασιλιά. Το dress code απαγορεύει τα κοσμήματα και τα μετάλλια.

Θα βιντεοσκοπηθεί αξιωματούχος που θα διαβάζει την ανακήρυξη και το μήνυμα αυτό θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο Royal Exchange της πόλης, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας. Το μεσημέρι οι βουλευτές θα υποβάλλουν τα σέβη τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και στις 15.30 αυτός και το υπουργικό συμβούλιο θα πάνε στο Μπάκιγχαμ για να συναντηθούν με τον νέο Βασιλιά -δεν επιτρέπεται να συνοδεύονται από τους/τις συντρόφους τους.

Μεταξύ όσων θα ακολουθήσουν έως τη συμπλήρωση των δέκα ημερών πένθους, είναι η εκκίνηση της περιοδείας του Καρόλου την τρίτη μέρα, η στρατιωτική παρέλαση της πέμπτης μέρας που θα συνοδεύσει το φέρετρο της βασίλισσας από το Μπάκιγχαμ στο Westminster. Την έκτη μέρα θα αρχίσει η Operation Feather που έχει να κάνει με το λαϊκό προσκύνημα -οι πρώτοι που θα επισκεφτούν το χώρο θα είναι οι VIPs- και τη 10η μέρα θα γίνει η κηδεία -και θα είναι αργία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα