Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς προκύπτει ο ετήσιος μισθός των 100 εκατομμυρίων ευρώ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς προκύπτει ο ετήσιος μισθός των 100 εκατομμυρίων ευρώ
H Bασίλισσα Ελισάβετ, στις 13 Ιουνίου του 2021, μαζί με την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν. @2021 AP Photo/Alberto Pezzali

Η Μοναρχία της Μεγάλης Βρετανίας είναι γνωστή και ως 'ακριβός θεσμός'. Επισήμως, κάθε χρόνο στοιχίζει στους πολίτες 100.470.000 ευρώ, με φορείς να επιμένουν πως το πραγματικό ποσό είναι επτά φορές μεγαλύτερο.

Το BBC προσπάθησε να εξηγήσει πώς συντηρείται η Βασίλισσα Ελισάβετ. Δηλαδή, από πού λαμβάνει χρήματα, πόσα είναι αυτά και πώς προκύπτουν τα ποσά. Μόλις νιώσαμε μια ασφάλεια πως έχουμε σύνολο, διαβάσαμε πως ο οργανισμός Republic -εκστρατεύει για προκύπτει από εκλογές ο αρχηγός του κράτους- έχει υπολογίσει πως το πραγματικό ετήσιο κόστος της Μοναρχίας είναι επτά φορές μεγαλύτερος από τον ετήσιο μισθό της Ελισάβετ. Αυτός είναι στα 100.470.000 ευρώ. Ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι το μόνο της έσοδο.

Ας δούμε τι συμβαίνει.

Η Μοναρχία της Μεγάλης Βρετανίας κυκλοφορεί ως ‘ακριβός θεσμός’, προφανώς όχι γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος χαρακτηρισμός να της αποδοθεί. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Βασιλικής Οικογένειας αναφέρεται πως “κάποιες φορές αναφέρεται πως τα οικονομικά της είναι ‘τυλιγμένα’ σε σύγχυση και μυστικότητα, αλλά στην πραγματικότητα το Royal Household (Παλάτι) έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει πως το δημόσιο χρήμα δαπανάται όσο πιο έξυπνα και αποτελεσματικά γίνεται και για να κάνει διαφανείς και κατανοητές τις διαδικασίες”. Όπου ‘Παλάτι’ είναι το Μπάκιγχαμ που εκτός από έδρα της Βασίλισσας Ελισάβετ και της οικογενείας της είναι και το ‘αρχηγείο’ της Μοναρχίας της.

Οι υποχρεώσεις που έχει το Παλάτι

Κάθε χρόνο το Παλάτι δημοσιεύει μια περίληψη των δαπανών του Αρχηγού του Κράτους, μαζί με μια πλήρη αναφορά των δημοσίων οικονομικών της Μοναρχίας. Τις περυσινές μπορείτε να τις δείτε και να τις ‘κατεβάσετε’ από εδώ.

Την Πρωταπριλιά του 2012 τα συμφωνηθέντα για τη χρηματοδότηση των επισήμων καθηκόντων της Βασίλισσας, άλλαξαν. Έκτοτε, το σύστημα χρηματοδότησης λέγεται ‘Sovereign Grant’ (Κυβερνητική επιχορήγηση) και αντικατέστησε την Πολιτική Λίστα και τις τρεις επιχορηγήσεις που υπήρχαν (για τα ταξίδια, την επικοινωνία και της πληροφορίες και τη συντήρηση των Βασιλικών Παλατιών). Επίσης, η επιχορήγηση αυτή καταβάλετε μια φορά το χρόνο.

Όπως αναφέρει το Παλάτι, στο site του, ρόλο στο Sovereign Grant παίζουν τα κέρδη του Crown Estate. Δηλαδή, της συλλογής εκτάσεων γης και περιουσίας στη Σκωτία, την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία, αξίας 16.500.000.000 ευρώ, με τα αστικά ακίνητα μόνο να αξίζουν 10.650.000.000 ευρώ.

Το Crown Estate λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Είναι υποχρεωμένο να παρουσιάζει ετήσια έκθεση στη Μονάρχη και τη Βουλή των Κοινοτήτων. Όσα συνθέτουν το Crown Estate τα ‘τρέχει’ ανεξάρτητη αρχή που έχει την υποχρέωση να διατηρήσει και να βελτιώσει την αξία του portfolio. Τις αποφάσεις τις παίρνουν τα μέλη του φορέα που λέγεται ‘Crown Estate Commissioners’.

Ο μισθός του Βασιλιά ήταν κατάκτηση του Βασιλέως Γεωργίου του 3ου (το 1760)

Λίστα με τη γη και την περιουσία που ανήκει στο στέμμα (Crown Estate) υπήρχε όσο υπάρχουν βασιλείς στη Μεγάλη Βρετανία. Ο ετήσιος μισθός όμως, ήταν κατάκτηση του Βασιλιά Γεωργίου του 3ου. Είχε συμφωνήσει το 1760 με την κυβέρνηση, να της παραδώσει τα έσοδα από το Crown Estate, με αντάλλαγμα ο ίδιος και οι διάδοχοι του να παίρνουν fixed ετήσιο μισθό (που έως το 2010 λεγόταν Civil List και μετά έγινε Sovereign Grant). Η Ελισάβετ πέτυχε να παίρνει το 15% των δυο προηγούμενων χρόνων από αυτά τα έσοδα -συν τον ετήσιο μισθό.

Το 2017 συμφώνησε να λάβει το 25% για την επόμενη δεκαετία -και έτσι αποπλήρωσε την ανακαίνιση του Buckingham, του συνολικού κόστους των 431.000.000 ευρώ.

Ενδεχόμενη μείωση στα έσοδα του Crown Estate, δεν επηρεάζει τον ετήσιο μισθό της Ελισάβετ.

Αν δεν τον ‘εξαφανίσει’ σε ένα ημερολογιακό έτος, ό,τι μείνει πηγαίνει στο αποθεματικό ταμείο. Το 2020 η Ελισάβετ χρησιμοποίησε από το αποθεματικό ποσό της τάξεως των 2.690.000 ευρώ -μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε το λόγο (ναι, η ανακαίνιση στο Buckingham).

Τα έσοδα από την κληρονομημένη περιουσία της Ελισάβετ τίθενται στη διάθεση της κυβέρνησης (πηγαίνουν στο Υπουργείο Οικονομικών της Αυτού Μεγαλειότητος και διατίθενται στο βρετανικό έθνος), με αντάλλαγμα την απαλλαγή της από την ευθύνη χρηματοδότησης της πολιτικής κυβέρνησης.

Πού πρέπει να πηγαίνει η κυβερνητική επιχορήγηση

Πέρυσι, η Βασίλισσα πήρε το ποσό των 100.470.000 ευρώ. Δεν ήταν μόνο δικά της, αλλά και για τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας -για να πληρώσουν τις επίσημες βασιλικές υποχρεώσεις τους. Με αυτά τα λεφτά πληρώνονται και τα έξοδα (μισθοί υπαλλήλων, ταξίδια υπαλλήλων και συντήρηση) των παλατιών που κατοικούνται. Δηλαδή, των Buckingham, St James’s, Κensington, Windsor και το Royal Mews και Royal Paddocks στο Hampton Court. Το 2020 όλα αυτά χρειάστηκαν 60.230.000 ευρώ. Αυτά που υπολείπονται για να φτάσουμε στο σύνολο, διατέθηκαν στην πλήρη ανακαίνιση (που δεν έχει ολοκληρωθεί) του Buckingham.

Τα 100.470.000 ευρώ προέκυψαν ως ετήσιος μισθός από τον πολλαπλασιασμό του 1.50 ευρώ (1.29 λίρες) επί του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας.

Από πού αλλού παίρνει λεφτά η Ελισάβετ;

Κάθε πέντε χρόνια, η επιχορήγηση επανεξετάζεται από τους βασιλικούς διαχειριστές. Είναι ο πρωθυπουργός, ο καγκελάριος των χρηματοοικονομικών και ο φύλακας του Privy Purse. Το Privy Purse είναι το ιδιωτικό εισόδημα του μονάρχη (περνά από τον έναν, στον άλλον). Προέρχεται από άλλη ιδιωτική περιουσία, που είναι το Δουκάτο του Λάνκαστερ (44.479 στρέμματα γης σε Λάνκασαϊρ, Γιορκσάιρ και στο κέντρο του Λονδίνου). Από αυτήν την ‘πηγή’, η Ελισάβετ πήρε για το χρόνο που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2020, το ποσό των 26.900.000 ευρώ. Στα δικά της πράγματα ανήκουν και στρέμματα γης στο Σάντρινγχαμ και το Μπάλμοραλ. Ιδία θελήσει (δεν ήταν δηλαδή, υποχρεωμένη) πληρώνει φόρους για ό,τι έχει στο Λάνκαστερ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα