"Βαθαίνει" το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία

Ukrainian troops are pictured near the eastern Ukrainian town of Seversk July 12, 2014. Ukrainian war planes bombarded separatists along a broad front on Saturday, inflicting huge losses, Kiev said, after President Petro Poroshenko said "scores and hundreds" would be made to pay for a deadly missile attack on Ukrainian forces.  REUTERS/Gleb Garanich  (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR3YAJP
Ukrainian troops are pictured near the eastern Ukrainian town of Seversk July 12, 2014. Ukrainian war planes bombarded separatists along a broad front on Saturday, inflicting huge losses, Kiev said, after President Petro Poroshenko said "scores and hundreds" would be made to pay for a deadly missile attack on Ukrainian forces. REUTERS/Gleb Garanich (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR3YAJP REUTERS

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι απέρριψε τις διαψεύσεις του ομολόγου της Ρωσίας Λαβρόφ για την "εμπλοκή" της Μόσχας στην ουκρανική σύγκρουση, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι απέρριψε τις διαψεύσεις του ομολόγου του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περί της εμπλοκής της Μόσχας στην ουκρανική σύρραξη.

Ο Κέρι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Λαβρόφ, «κάλεσε τον υπουργό (Εξωτερικών της Ρωσίας) Λαβρόφ να σταματήσει την αποστολή βαρέων όπλων, τις ρίψεις ρουκετών και τα πυρά πυροβολικού από τη Ρωσία στην Ουκρανία και να αρχίσει να συμβάλει σε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας από την πλευρά του «απαίτησε από τον Κέρι να διατάξει τους υποτελείς του να σταματήσουν να εμποδίζουν πλέον τον ΟΑΣΕ να επιτελεί το έργο του» μέσω των παρατηρητών του, ανέφερε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν αποδέχθηκε τις διαψεύσεις του υπουργού Λαβρόφ για το γεγονός ότι τα βαρέα όπλα της Ρωσίας συμβάλλουν στη σύγκρουση», επισήμανε αμερικανός διπλωμάτης.

Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν το Κίεβο και «έχουν επίσης ευθύνη για τη σφοδρή αιματοχυσία» στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζουν να μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στους αυτονομιστές και κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι μάχες αυτές —που γίνονται και σε τοποθεσίες όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του Boeing 777 της Malaysia Airlines το οποίο κατερρίφθη εν πτήσει από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ την 17η Ιουλίου— περιπλέκουν τις προσπάθειες των ειδικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, παρά την εύθραυστη εκεχειρία που είχε κηρυχθεί για να περισυλλεχθούν τα συντρίμμια αυτά και οι σοροί των θυμάτων.

«Είναι σημαντικό να εφαρμοστεί μια εκεχειρία στην περιοχή των συγκρούσεων στην Ουκρανία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, με βάσει τους μηχανισμούς της συμφωνίας της Γενεύης» τον Απρίλιο, συμφώνησαν οι Λαβρόφ και Κέρι στην τηλεφωνική τους συνδιάλεξη, σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή σχετικά με αυτήν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία
SHARE:

24Media Network