Βατικανό: Καταδικάζει την ευθανασία χαρακτηρίζοντάς την “πράξη ανθρωποκτονίας”

Βατικανό: Καταδικάζει την ευθανασία χαρακτηρίζοντάς την “πράξη ανθρωποκτονίας”
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει καταδικάσει στο παρελθόν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και την ευθανασία AP

Το Βατικανό καταδίκασε έντονα την ευθανασία, χαρακτηρίζοντάς την "πράξη ανθρωποκτονίας" που δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο 17 σελίδων που εξέδωσε.

Το έγγραφο 17 σελίδων που δημοσιεύτηκε από το δογματικό γραφείο του Βατικανού και με τίτλο “Ο Καλός Σαμαρείτης” επιβεβαιώνει τις απαγορεύσεις της Καθολικής Εκκλησίας για την ευθανασία και υποβοηθούμενη αυτοκτονία – μιας και ορισμένες παραδοσιακές καθολικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο νομιμοποίησής τους.

Στο έγγραφο, η ευθανασία περιγράφεται ως “έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής” και “εγγενώς κακή πράξη σε κάθε κατάσταση και περίσταση”.

Οι συγγραφείς του ισχυρίζονται ότι εκείνοι που εγκρίνουν νόμους υπέρ της ευθανασίας και υποβοηθούμενης αυτοκτονίας είναι “συνεργοί μιας σοβαρής αμαρτίας που θα εκτελέσουν άλλοι”.

Η ευθανασία περιλαμβάνει έναν γιατρό που χορηγεί ένα φάρμακο για να τερματίσει τη ζωή ενός ασθενούς, ο οποίος υποφέρει, ενώ η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπει στον ασθενή να λάβει με δική του πρωτοβουλία θανατηφόρο φάρμακο, με την επίβλεψη γιατρού.

Κάποια μορφή υποβοήθισης για το θάνατο είναι επί του παρόντος νόμιμη σε εννέα πολιτείες των ΗΠΑ και στην Ουάσιγκτον, ενώ η ευθανασία είναι νόμιμη σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες: Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Η Ισπανία και η Πορτογαλία, παραδοσιακά καθολικές χώρες, εξετάζουν το ενδεχόμενο νομιμοποίησης αυτών των πρακτικών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει καταδικάσει στο παρελθόν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και την ευθανασία και ζήτησε από τους γιατρούς να “απορρίψουν τον πειρασμό”.

Η κυκλοφορία του εγγράφου “Ο Καλός Σαμαρείτης” ενθαρρύνει τους επαγγελματίες υγείας και τις οικογένειες να υποστηρίζουν έναν ασθενή ακόμα και στα πρόθυρα του θανάτου του, κατηγορώντας μια κουλτούρα που προωθεί την “αυτονομία και τον ατομικισμό” έναντι του συλλογικού καλού. “Όταν συμμετέχει κανείς στην ευθανασία”, το έγγραφο αναφέρει, “είναι σαν να αντικαταθιστά τον Θεό για να αποφασίσει τη στιγμή του θανάτου”, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα