Ιταλία: Βάζει εμπόδια ο Ντι Μάιο στο σχηματισμό κυβέρνησης

Ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο στο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη
Ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο στο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη AP

Ο επικεφαλής του κινήματος των 5 Αστέρων θέτει ως προϋπόθεση την εφαρμογή του προγράμματος του κόμματός του για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) Λουίτζι Ντι Μάιο έθεσε ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία την υλοποίηση του πολιτικού προγράμματος του κόμματός του, την ώρα που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ξεκινούσε επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα.

"Τα σημεία του προγράμματός μας είναι ξεκάθαρα, αν περιληφθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν προτιμότερο να επιστρέψουμε στις κάλπες, το συντομότερο δυνατόν", είπε ο Ντι Μάιο, απειλώντας να σπάσει τη συμφωνία του M5S με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD). "Είτε θα συμφωνήσουμε να το υλοποιήσουμε, είτε δεν θα πάμε παραπέρα", πρόσθεσε, μετά τη συνάντησή του με τον Κόντε. Μεταξύ άλλων, ο Ντι Μάιο απέρριψε την πιθανότητα να τροποποιηθούν τα "διατάγματα ασφαλείας" που είχε υπογράψει ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών και πρώην σύμμαχός του, ο Ματέο Σαλβίνι.

ADVERTISING

"Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι σοβαρό, συγκεκριμένο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στην κοινή γνώμη", σχολίασε, έχοντας επίγνωση ότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του Κινήματος εγκρίνει τη σκληρή στάση που τήρησε ο Σαλβίνι στο μεταναστευτικό τους τελευταίους 14 μήνες.

Ο Γκρατσιάνο Ντελρίο, υψηλόβαθμο στέλεχος του PD, χαρακτήρισε "απαράδεκτα τα τελεσίγραφα του Ντι Μάιο στον Κόντε" υπενθυμίζοντας ότι οι σοσιαλδημοκράτες "έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν πιστά τις προσπάθειες" του τελευταίου για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος του PD Αντρέα Ορλάντο είπε ότι οι δηλώσεις του Ντι Μάιο είναι "ακατανόητες" "Μήπως αλλάξατε γνώμη; Πείτε το ξεκάθαρα", έγραψε στο Twitter.

Νωρίτερα, ο ηγέτης του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι είχε απαριθμήσει στον Κόντε τα κυριότερα σημεία του κοινού προγράμματος του κόμματός του με το M5S: μείωση των φόρων για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση, ένα σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης, η προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και η πιθανότητα να εκπαιδεύονται δωρεάν τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών "από την κούνια μέχρι το πανεπιστήμιο" όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία
SHARE:

24Media Network