Βέλγιο: Τρεις νεκροί από σύγκρουση τρένου

Rescue workers stand near the wreckage of a train crash in Hermalle-sous-Huy, near Liege, Belgium on Monday, June 6, 2016. Belgian media reported several dead and injured as a passenger train struck a freight train. (AP Photo/Virginia Mayo)
Rescue workers stand near the wreckage of a train crash in Hermalle-sous-Huy, near Liege, Belgium on Monday, June 6, 2016. Belgian media reported several dead and injured as a passenger train struck a freight train. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Τουλάχιστον τρεις είναι οι μέχρι τώρα νεκροί από τη σύγκρουση μεταξύ επιβατικής και εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό των αρχών στο Βέλγιο

Σε τουλάχιστον τρεις ανέρχονται σύμφωνα με προσωρινό ακόμη απολογισμό οι νεκροί από την σύγκρουση χθες το βράδυ μεταξύ μιας επιβατικής και μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας που σημειώθηκε στην γραμμή Ναμύρ-Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Το δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό εννέα, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές κατά τη διάρκεια της νύχτας σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε κοντά στον τόπο του δυστυχήματος.

Μετά την σύγκρουση των δύο τρένων παρασχέθηκαν επίσης πρώτες βοήθειες σε 27 επιβάτες. Ο απολογισμός των θυμάτων εξακολουθεί να είναι προσωρινός, τόνισε ο δήμαρχος της κοινότητας του Σεν-Ζορζ-σιρ-Μεζ, Φρανσίς Ντεζόν, ο οποίος παρακολουθεί τις επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγονται.

"Το επιβατικό τρένο βρίσκεται πραγματικά σε άθλια κατάσταση, είναι συγκλονιστικό. Το πρώτο βαγόνι συμπτύχθηκε. Ήμασταν πολύ τυχεροί που δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα", σημείωσε ο Ντεζόν, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το Belga.

Η επιβατική αμαξοστοιχία προσέκρουσε στο πίσω μέρος της σταθμευμένης εμπορευματικής με "υψηλή" ταχύτητα, σημείωσε παράλληλα ο Φρεντρίκ Σακρέ, εκπρόσωπος της Infrabel, της εταιρείας που διαχειρίζεται το βελγικό σιδηροδρομικό δίκτυο, διευκρινίζοντας ότι οι δύο συρμοί βρέθηκαν στην ίδια σιδηροτροχιά.

Περίπου 40 άνθρωποι επέβαιναν στην αμαξοστοιχία, διευκρίνισαν επίσης σε κοινή ανακοίνωσή τους η Infrabel και η Εθνική Εταιρεία των Βελγικών Σιδηροδρόμων (SNCB).

"Προτεραιότητα είναι η παροχή των πρώτων βοηθειών στα θύματα", προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους οι Infrabel και SNCB, μολονότι ήδη έχει αρχίσει η συλλογή στοιχείων για να αποσαφηνιστούν τα αίτια της σύγκρουσης.

Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ Μουσκρόν και Λιέρ, διασχίζοντας το Βέλγιο από τα δυτικά προς τα ανατολικά, και το δυστύχημα σημειώθηκε στο τμήμα μεταξύ Ναμύρ και Λιέγης.

«Από την σύγκρουση, δύο από τα έξι βαγόνια εκτροχιάστηκαν και ανατράπηκαν", σύμφωνα με την ανακοίνωση των Infrabel και SNCB.

Η σύγκρουση ήταν "πολύ σφοδρή", σύμφωνα με το Belga, το οποίο μετέδωσε επίσης ότι στον τόπο του δυστυχήματος εστάλησαν ενισχύσεις από την πυροσβεστική υπηρεσία και την αστυνομία της Λιέγης, ενώ έγινε επιχείρηση απεγκλωβισμού πολλών επιβατών.

Η τοπική εφημερίδα L’Avenir επικαλείται στον ιστότοπό της έναν αυτόπτη μάρτυρα που επέβαινε στην αμαξοστοιχία και περιγράφει σκηνές "χάους". Τα δύο πρώτα βαγόνια του τρένου "καταστράφηκαν", σημειώνει ο αυτόπτης μάρτυρας. Ένα κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης στήθηκε κοντά στον τόπο του δυστυχήματος.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network