Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό μιλά σαν “ηγέτης” – Στα άρματα ο Μαδούρο

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό μιλά σαν “ηγέτης” – Στα άρματα ο Μαδούρο

Πρώτη συνέντευξη σε δυτικό Μέσο Ενημέρωσης έδωσε ο Χουάν Γκουαϊδό, και συγκεκριμένα στον βρετανικό Guardian. Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2018. Σε πολεμική ετοιμότητα ο Μαδούρο.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς ηγέτης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, μιλάει αποκλειστικά στον Guardian.

Αναφέρει πως “προχωράει τη δουλειά” για να εκτοπιστεί ο Νικολάς Μαδούρο και για να λήξει η “ανθρωπιστική κρίση” στο κράτος της λατινικής Αμερικής.

Ο Γκουαϊδό δηλώνει πως με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, η Βενεζουέλα “έχει τώρα την ευκαρία να αφήσει πίσω της το χάος”.

Ανακοίνωσε δε πως θα διοργανώσει κινητοποιήσεις την Τετάρτη και το Σάββατο, όταν λήγει και το τελεσίγραφο της Κομισιόν και άλλων κρατών προς τον Μαδούρο.

“Η απόγνωση δίνει τη θέση της στην ελπίδα. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ονειρεύονται ξανά. Ξυπνάμε από τον εφιάλτη και έχουμε νέα όνειρα, ονειρευόμαστε το μέλλον, ονειρευόμαστε μια χώρα όχι όπως είναι, αλλά όπως μπορεί να γίνει”, λέει ο 35χρονος πολιτικός. Ακόμη, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί αμνηστία στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία.

Σε άλλη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο “Univision” κατηγόρησε τον Μαδούρο για τους 26 θανάτους διαδηλωτών τις προηγούμενες μέρες.

Κύριος πολιτικός του σύμμαχος είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο Ζαϊχ Μπολσονάρο.

Θυμίζουμε άλλωστε πως η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε έναν απεσταλμένο του αυτοανακηρυγμένου προέδρου Χουάν Γκουαϊδό ως διπλωματικό αντιπρόσωπο της χώρας στις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε πως η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε τον διορισμό, από τον Γκουαϊδό, του Κάρλος Αλφρέντο Βέκιο, στελέχους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, στη θέση του επιτετραμμένου στις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως ο Βέκιο θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες όσον αφορά τα διπλωματικά θέματα.

Το Σάββατο, εξάλλου, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον, ο συνταγματάρχης Χοσέ Λουίς Σίλβα, τον αναγνώρισε ως πρόεδρο, πηγαίνοντας και εκείνος κόντρα στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Σημειώνεται επίσης πως ο Γκουαϊδό είναι πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού στη χώρα που ελέγχει η αντιπολίτευση και την περασμένη βδομάδα αποφάσισε να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος εν ενεργεία. Και η εθνοσυνέλευση έχει δεσμευθεί να δώσει αμνηστία σε όσους στρατιώτες αποσχιστούν από την επίσημη κυβέρνηση, με τους φόβους για πραξικόπημα να είναι πλέον ορατοί.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάους Μαντούρο, ανακοίνωσε πάντως την Παρασκευή στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στις 10-15 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος δηλώνει σε “ετοιμότητα” για να υπερασπιστεί τη χώρα:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα