Βενεζουέλα: Στους 113 οι νεκροί από τις συγκρούσεις των τελευταίων μηνών

Βενεζουέλα: Στους 113 οι νεκροί από τις συγκρούσεις των τελευταίων μηνών
Opposition lawmakers brawl with pro-government militias who are trying to force their way into the National Assembly during a special session coinciding with Venezuelas independence day, in Caracas, Wednesday, July 5, 2017. At least five lawmakers were injured in the attack. Despite the violence, lawmakers later approved a plan by the opposition to hold a symbolic referendum July 16 to give voters the chance to reject President Nicolas Maduros plans to draft a new political charter. (AP Photos/Fernando Llano) AP

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, η αντιπολίτευση καλεί τους υποστηρικτές της να κλείσουν τους δρόμους μέχρι την Κυριακή

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κάλεσε τους υποστηρικτές της να αποκλείσουν τους δρόμους της χώρας μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή για τη συντακτική συνέλευση, ενώ αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων από τα βίαια επεισόδια και τις συγκρούσεις των τελευταίων μηνών.

Το τελευταίο θύμα ήταν ένας αστυνομικός ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην πόλη Εχίδο την Πέμπτη. Την προηγουμένη, στην ίδια πόλη, είχε σκοτωθεί και ένας 30χρονος άνδρας. Με τους δύο αυτούς θανάτους ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια της 48ωρης γενικής απεργίας έφτασε τους 8 ενώ από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 113 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία των εισαγγελικών αρχών.

Η αντιπολίτευση, που ζήτησε από τους υποστηρικτές της να αποκλείσουν τους κεντρικούς δρόμους όλων των πόλεων μέχρι την Κυριακή, αψηφά ανοιχτά την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο που έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Νέστορ Ρεβερόλ, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι όσοι παραβιάσουν την απαγόρευση αυτή θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης από 5 έως 10 έτη.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σημείωσε σήμερα ότι κανείς δεν θα έπρεπε να υποχρεωθεί να ψηφίσει την Κυριακή. “Ανησυχούμε πολύ”, είπε μία εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας από τη Γενεύη, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες” των πολιτών της Βενεζουέλας να ψηφίσουν ή να μην συμμετάσχουν στις εκλογές αυτές.

Η αντιπολίτευση, που ελέγχει το εκλεγμένο κοινοβούλιο, θεωρεί ότι η ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης είναι ένα μέσο για να κρατηθεί στην εξουσία ο Μαδούρο, να παρακάμψει το νομοθετικό σώμα και να αποφύγει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στα τέλη του 2018.

Η κυβέρνηση ωστόσο διαβεβαιώνει ότι η συντακτική συνέλευση, η διάρκεια της θητείας της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί, θα έχει “υπερεξουσίες”, θα μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο, θα φέρει την ειρήνη και θα επιτρέψει στη χώρα να ανακάμψει οικονομικά.

Ενώπιον μιας “απρόβλεπτης κατάστασης” όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και τον τομέα της ασφάλειας, οι ΗΠΑ διέταξαν την Πέμπτη να φύγουν από τη Βενεζουέλα οι οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών. Ο Καναδάς επίσης συνέστησε στους πολίτες του να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα και σε όσους είναι ήδη εκεί να φύγουν.

Φωτό: AP Photos/Fernando Llano

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα