Βετεράνος των Φώκλαντ: Του αφαίρεσαν το μετάλλιο επειδή είναι ομοφυλόφιλος – Το παίρνει πίσω 27 χρόνια μετά

Βετεράνος των Φώκλαντ: Του αφαίρεσαν το μετάλλιο επειδή είναι ομοφυλόφιλος – Το παίρνει πίσω 27 χρόνια μετά
Joe Ousalice Twitter

Η σεξουαλικότητά του αποτέλεσε την αφορμή ώστε ένας Βετεράνος να θεωρηθεί "ένοχος" και να αποβληθεί από το ναυτικό σώμα, για "να μην διαφθείρει τους άλλους". Μετά από 27 χρόνια αποκαταστάθηκε

Ένας βετεράνος των Φώκλαντ μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πήρε πίσω τα μετάλλιά του, 27 χρόνια αφού του τα στέρησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω της σεξουαλικότητάς του.

Σύμφωνα με το BΒC, ο 68χρονος πλέον Joe Ousalice ήταν διαβιβαστής στον πόλεμο των Φώκλαντ το 1982, ενώ υπηρετούσε στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της 18χρονης καριέρας του στο Βασιλικό Ναυτικό.

Το ναυτικό το 1993 τον οδήγησε ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου, που τον έκρινε ένοχο επειδή διατηρούσε σεξουαλική σχέση με άλλον άνδρα. Η σεξουαλικότητά του αποτέλεσε αφορμή για να θεωρηθεί “ένοχος” και να αποβληθεί από το ναυτικό σώμα, για “να μην διαφθείρει τους άλλους”.

Το ναυτικό του στέρησε τη δουλειά του, του κατάσχεσε τρία τιμητικά σήματα κι ένα μετάλλιο για τη μακρά υπηρεσία του στο σώμα.

Τον Μάιο του 2019, ο βετεράνος ανακοίνωσε ότι με την εκπροσώπηση της ομάδας υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liberty, σχεδίαζε να κάνει αγωγή στο Υπουργείο Άμυνας για να πάρει τα μετάλλιά του πίσω.

Τον Δεκέμβριο που πέρασε, ο Ousalice έλαβε μια απολογία από το Υπουργείο Άμυνας. “Η πολιτική μας ήταν λάθος”, παραδέχθηκαν.

Οι στρατιωτικές του τιμητικές διακρίσεις αποκαταστάθηκαν και σε τελετή, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, του απονεμήθηκε το μετάλλιο Long Service and Good Conduct.

“Ο τρόπος που μου το πήραν ήταν απαράδεκτος. Με ένα μεγάλο ψαλίδι έκοψαν το μετάλλιο που κρεμόταν από το στήθος μου. Νόμιζα ότι αυτά τα 27 χρόνια ζωής ολοκληρώνονται σήμερα. Πήρα πραγματικά το μετάλλιο πίσω. Είμαι μπερδεμένος. Μου έφυγε αυτό το βάρος από το στήθος μου. Ήταν μια ντροπή. Δε μπορούσα να βρω δουλειά μετά από αυτό που έγινε. Ενώ είχα όλα τα απαραίτητα εφόδια για κάθε θέση που πήγαινα να ζητήσω εργασία, όλοι με απέρριπταν επειδή οι ένοπλες δυνάμεις δε μου έδιναν σύσταση. Κι όμως είμαι εδώ 27 χρόνια αργότερα. Με τη βοήθεια της δικηγόρου μου Emma Norton και της Liberty, και απειλώντας τους πως θα καταφύγουμε στο δικαστήριο, άλλαξαν γνώμη” .

Τον περασμένο μήνα, αποκαλύφθηκε ότι περισσότεροι από 150 άνθρωποι ζήτησαν αποζημίωση από το βρετανικό στρατό, ισχυριζόμενοι ότι απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα