Βιομηχανική ουσία στον οργανισμό του Ναβάλνι – Ένταση για την μεταφορά του στην Γερμανία

Βιομηχανική ουσία στον οργανισμό του Ναβάλνι – Ένταση για την μεταφορά του στην Γερμανία
Αλεξέι Ναβάλνι AP Photo/Evgeny Feldman

Ίχνη βιομηχανικής ουσίας εντοπίστηκαν σε δείγματα του Ναβάλνι, ο οποίος θα παραμείνει στην Σιβηρία μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του

Ίχνη βιομηχανικής ουσίας η οποία χρησιμοποιείται σε πολυμερή υλικά προκειμένου να αυξηθεί η ελαστικότητά τους βρέθηκαν σε δείγματα από τα μαλλία και τα χέρια του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσαν αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών στη περιοχή Ομσκ της Σιβηρίας όπου νοσηλεύεται. Την ίδια ώρα, σοβεί διαμάχη μεταξύ της οικογένειάς του και των ρωσικών αρχών για την μεταφορά του στην Γερμάνια.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Αλεξάντερ Μουραχόφσκι, επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου στην πόλη Ομσκ όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, είχε δηλώσει ότι στα ρούχα και στα χέρια του 44χρονου Ναβάλνι εντοπίσθηκαν ίχνη βιομηχανικών χημικών ουσιών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών της περιοχής του Ομσκ, η χημική αυτή βιομηχανική ουσία, που χρησιμοποιείται ως πλαστικοποιητής και ως διαλύτης σε ακρυλικές βαφές και επιστρώσεις, ενδέχεται να παρέμεινε στα χέρια του Ναβάλνι μέσω αντικειμένων με τα οποία ήρθε σε επαφή, όπως για παράδειγμα ένα πλαστικό ποτήρι.

Η αστυνομία ανέφερε ότι για την ύπαρξη της βιομηχανικής αυτής ουσίας ενημερώθηκαν αμέσως οι γιατροί.

Διαμάχη οικογένειας-κράτους για την μεταφορά του

Σε ιατρικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν και γιατροί από νοσοκομείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο οποίο οι συγγενείς του Αλεξέι Ναβάλνι θέλουν να τον μεταφέρουν, αποφασίστηκε ότι η μεταφορά του επί του παρόντος είναι παρακινδυνευμένη, είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Μουραχόφσκι.

«Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο με τη συμμετοχή των συναδέλφων μας από τη Γερμανία. Μπορώ να πως ότι στο νοσοκομείο γίνονται όλα όσα χρειάζονται, κανείς δεν πρόβαλε αντίρρηση, κανείς δεν είπε ότι κάτι δεν κάνουμε. Επί του παρόντος ο ίδιος (ο Ναβάλνι) συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση του», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός.

Η εκπρόσωπος τύπου του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, η οποία βρίσκεται στο Ομσκ, όπου νοσηλεύεται ο πολιτικός της αντιπολίτευσης, διέψευσε κατηγορηματικά τον Μουραχόφσκι: “Πρόκειται για ένα χοντρό ψέμα. Οι Γερμανοί γιατροί, που είναι επαγγελματίες εντατικολόγοι , αφού εξέτασαν τον Αλεξέι Ναβάλνι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι σε θέση να μεταφερθεί και ότι ο εξοπλισμός του αεροσκάφους τους επιτρέπει να μεταφερθεί με ασφάλεια και άμεσα στο Βερολίνο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Σαριτέ σύμφωνα με την επιθυμία της Γιούλια Ναβάλναγια” έγραψε η Γιάρμις στο twitter.

«Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διαβουλεύθηκαν με τους Γερμανούς γιατρούς και ότι δεν είναι ασφαλές για τον ίδιο να μεταφερθεί. Αυτό είναι λάθος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γερμανική οργάνωση ακτιβιστών Cinema for Peace Foundation, η οποία και έστειλε το αεροσκάφος για την μεταφορά του Ναβάλνι. “Ακούσαμε από την ομάδα των Γερμανών γιατρών ότι είναι σε θέση και επιθυμούν να μεταφέρουν τον κ. Ναβάλνι στο Βερολίνο και αυτή είναι επίσης η επιθυμία της οικογένειάς του”, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα