Ναβάλνι: Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει τη μεταφορά του

Ναβάλνι: Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει τη μεταφορά του
Αλεξέι Ναβάλνι AP

Παρέμβαση ΕΕ και ΟΗΕ για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι που νοσηλεύεται στη Σιβηρία. Η Γερμανία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τη Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Παρασκευή τη Μόσχα να επιτρέψει γρήγορα τη θεραπεία στη Γερμανία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και μια έρευνα για τη φερόμενη δηλητηρίασή του.

«Αναμένουμε μια γρήγορη, ανεξάρτητη, διαφανή έρευνα και, αν επιβεβαιωθεί, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύουμε πως οι ρωσικές αρχές θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να επιτρέψουν στον κ. Ναβάλνι να μεταφερθεί με ασφάλεια και ταχύτατα στο εξωτερικό προκειμένου να λάβει ιατρική θεραπεία όπως επιθυμεί η οικογένειά του», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, από την Μπρατισλάβα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η χώρα του επιμένει στην προσφορά της να μεταφερθεί ο Αλεξέι Ναβάλνι σε νοσοκομείο του Βερολίνου, αλλά δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αν εκείνος μπορεί να μεταφερθεί.

«Κάναμε διευθετήσεις ώστε να μπορεί να λάβει θεραπεία στο Βερολίνο. Αυτή η προσφορά ισχύει. Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να εκτιμήσουμε αν μπορεί να μεταφερθεί από ιατρική άποψη», είπε.

Ο Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του περιβάλλοντός του, δίνει μάχη για τη ζωή του αφού ήπιε τσάι που οι σύμμαχοί του πιστεύουν πως περιείχε δηλητήριο.

Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Αμπέμπαρ, δήλωσε πως η Γερμανία είναι «σε επαφή» με τη Ρωσία για να προσφέρει μια απόκριση στην «ανθρωπιστική επείγουσα περίπτωση» του Αλεξέι Ναβάλνι, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη δυτική Σιβηρία.

«Είμαστε σε επαφή με τις ρωσικές αρχές προκειμένου να συμβάλουμε σε μια επαγγελματική και διαφανή επίλυση αυτής της επείγουσας ανθρωπιστικής περίπτωσης», είπε η εκπρόσωπος, ενώ μια γερμανική ΜΚΟ θέλει να φέρει τον αντιπολιτευόμενο από τη Ρωσία στο Βερολίνο προκειμένου να λάβει ιατρική φροντίδα.

«Είμαστε έτοιμοι, αν αυτό επιθυμεί (το περιβάλλον του), να του επιτρέψουμε να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα στα γερμανικά νοσοκομεία», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας πως στο στάδιο αυτό δεν έχει υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Βερολίνο εκτιμά επίσης πως είναι «κατανοητό» το γεγονός ότι το περιβάλλον του Ναβάλνι ζητεί να τον εξετάσουν οι γιατροί του ενώ νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας βυθισμένος σε κώμα και συνδεδεμένος με συσκευή μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής.

Οι συγγενείς του κατήγγειλαν σήμερα την άρνηση των ρωσικών αρχών να μεταφερθεί στο εξωτερικό ενώ οι γιατροί στο νοσοκομείο της δυτικής Σιβηρίας όπου νοσηλεύεται διαβεβαίωσαν πως δεν βρήκαν «κανένα δηλητήριο» στον οργανισμό του.

Μια γερμανική ΜΚΟ, η Cinema for Peace, ναύλωσε στη διάρκεια της νύχτας ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο Ομσκ, με την ελπίδα να τον μεταφέρει στη Γερμανία.

Ο Ζάιμπερτ δεν σχολίασε τις δηλώσεις των οικείων του Ναβάλνι σύμφωνα με τις οποίες ήταν θύμα μιας «δηλητηρίασης από πρόθεση», περιοριζόμενος να πει πως «αναφέρθηκε η υποψία βαριάς δηλητηρίασης».

Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως η περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι είναι «πολύ ανησυχητική» και πως ο ίδιος πρέπει να λάβει κάθε απαραίτητη ιατρική θεραπεία.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Λιζ Τρόσελ, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο Ναβάλνι δεν είχε πρόσβαση στον προσωπικό του γιατρό, είπε: «Οι πληροφορίες για το τι συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι είναι πολύ ανησυχητικές. Είναι σημαντικό να λάβει όλη την κατάλληλη φροντίδα την οποία χρειάζεται ώστε να μπορέσει να αναρρώσει».

Ομάδα Γερμανών γιατρών έφτασε στο νοσοκομείο

Ομάδα Γερμανών γιατρών που ταξίδεψε στη Ρωσία για να βοηθήσει τον αντιπολιτευόμενο Ρώσο πολιτικό Αλεξέι Ναβάλνι έφτασε σήμερα στο νοσοκομείο στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας στο οποίο αυτός νοσηλεύεται, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται εκεί.

Οι σύμμαχοι του σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου επιθυμούν οι Γερμανοί γιατροί που έφτασαν στο Ομσκ να μεταφέρουν τον Ναβάλνι στη Γερμανία για νοσηλεία. Ωστόσο οι γιατροί που τον περιθάλπουν στο νοσοκομείο του Ομσκ στη Σιβηρία δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του 44χρονου είναι πάρα πολύ ασταθής για να μπορεί να μεταφερθεί.

“Η μεταφορά του Ναβάλνι στην Γερμανία εξαρτάται από την απόφαση των γιατρών”, δηλώνει το Κρεμλίνο

Η μεταφορά του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ, για νοσηλεία στην Γερμανία, εξαρτάται αποκλειστικά από την απόφαση των γιατρών και δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το ζήτημα αυτό είναι αποκλειστικά θέμα ιατρικής απόφασης. Ασφαλώς υπάρχουν τυπικές διαδικασίες, που πρέπει να γίνουν, αλλά εγώ δεν τις γνωρίζω αυτές τις τυπικές διαδικασίες. Όμως κανείς δεν βλέπει στην περίπτωση αυτή κάποιο εμπόδιο…εκτός από την απόφαση του θεράποντος γιατρού, ο οποίος βάσει του νόμου φέρει την ευθύνη για την υγεία του ασθενούς», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου υπογράμμισε ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει τίποτα για κάποιες οδηγίες είτε εντολές, που να απαγορεύουν την μεταφορά του Ναβάλνι. «Όχι, το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτό» ήταν η απάντηση του Πεσκόφ όταν του τέθηκε σχετικό ερώτημα.

Ο Πεσκόφ είπε ότι οι εκπρόσωποι του Ναβάλνι δεν απευθύνθηκαν επίσημα με την παράκληση να συνδράμουμε στην μεταφορά του, «υπήρξαν μόνο αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται περισσή γραφειοκρατία».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στο Ομσκ έφθασε αεροσκάφος από την Γερμανία, ότι οι Γερμανοί γιατροί προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο συμβούλιο μαζί με τους Ρώσους εμπειρογνώμονες, να ενημερωθούν πλήρως για τις μεθόδους θεραπείας, τις αναλύσεις και λοιπά. «Δεν γνωρίζω αν πήγαν ή όχι, αλλά οι γιατροί μας βρίσκονται μαζί τους σε συνεχή επαφή», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μεταφοράς του Ναβάλνι, είπε ότι ο θεράπων γιατρός είναι της άποψης ότι αυτή τη στιγμή «προς το παρόν δεν είναι εντελώς σαφές, ποια ήταν η αιτία, ότι η μεταφορά αεροπορικώς είναι αδύνατη καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί παρέμβασης του Κρεμλίνου σε ό,τι σχετίζεται με την νοσηλεία του Ναβάλνι, είπε ότι «το Κρεμλίνο δεν ασχολείται με ζητήματα θεραπείας των ασθενών. Δεν είμαστε γιατροί».

Επίσης συνέστησε στους δημοσιογράφους να έχουν λίγη υπομονή μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των σύνθετων τοξικολογικών εξετάσεων οι οποίες όπως είπε δεν βγαίνουν ούτε σε μια ούτε σε δύο μέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα