Βόρεια Ιρλανδία: Κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια με ιστορικό συμβιβασμό

Βόρεια Ιρλανδία: Κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια με ιστορικό συμβιβασμό
H Μαριλού Μακ Ντόναλντ AP Photo/Peter Morrison

Μετά από έναν ιστορικό συμβιβασμό το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα και το Σιν Φέιν κατέληξαν σε συμφωνία. Κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ενωτικοί και Ρεπουμπλικανοί κατέληξαν την Παρασκευή, σε συμφωνία που δίνει τέλος σε τρία χρόνια πολιτικής παράλυσης στη Βόρεια Ιρλανδία, τη βρετανική επαρχία που είναι στην πρώτη γραμμή του Brexit, η οποία δεν έχει κυβέρνηση και κοινοβούλιο από το 2017.

Το φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και το εθνικιστικό Σιν Φέιν, τα μεγαλύτερα κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία, επικύρωσαν το προσχέδιο της συμφωνίας που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το βράδυ η βρετανική κυβέρνηση, το οποίο για πρώτη φορά αναγνωρίζει επίσημα την ιρλανδική γλώσσα.

“Το Σιν Φέιν αποφάσισε να επανεντάξει το σύστημα κατανομής της διακυβέρνησης της επαρχίας” όπως αυτό προβλέπεται από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 και να “διορίσει υπουργούς σε μια κυβέρνηση που θα βασίζεται στην κατανομή της εξουσίας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, η επικεφαλής του κόμματος.

“Τώρα έχουμε μια βάση για την κατανομή της εξουσίας και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτήν”, είπε η ηγέτης του Σιν Φέιν χαιρετίζοντας “μια ιστορική ημέρα”, τρία χρόνια μετά την αποχώρηση του κόμματός της λέγοντας ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα δεν συμπεριφερόταν στο Σιν Φέιν ως ίσο προς ίσο.

Είναι “μια πολύ σημαντική και ιστορική ημέρα, όχι μόνο για αυτούς που μιλούν ιρλανδικά, αλλά και για την αναγνώριση της ιρλανδικής ταυτότητας”, πρόσθεσε η ΜακΝτόναλντ. Το κόμμα της ακολούθησε το παράδειγμα της αρχηγού του DUP Αρλίν Φόστερ, του κόμματος των Ενωτικών, που έχανε δυνάμεις μετά τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Η Φόστερ είχε συμφωνήσει νωρίτερα στο προσχέδιο της συμφωνίας κάνοντας λόγο για “δίκαιο και ισορροπημένο συμβιβασμό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα