Βόρεια Κορέα: Αναστέλλει την ισχύ της στρατιωτικής συμφωνίας του 2018 με τη Σεούλ

Διαβάζεται σε 2'
Βόρεια Κορέα: Αναστέλλει την ισχύ της στρατιωτικής συμφωνίας του 2018 με τη Σεούλ
AP Photo/Ahn Young-joon

Την αναστολή της Στρατιωτικής Συμφωνίας με τη Σεούλ ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα μετά την απόφαση της Νότιας Κορέας να παγώσει εν μέρει την ισχύ της.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει πλήρως την ισχύ της Συνολικής Στρατιωτικής Συμφωνίας με τη Σεούλ μετά την απόφαση της Νότιας Κορέας να παγώσει εν μέρει την ισχύ της εξαιτίας της εκτόξευσης βορειοκορεάτικου κατασκοπευτικού δορυφόρου την περασμένη Τρίτη.

Η συμφωνία είχε επιτευχθεί το 2018 μετά από έντονες διαβουλεύσεις και πολύμηνες διαπραγματεύσεις, με σκοπό να προλαμβάνει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών μέσω υιοθέτησης μέτρων οικοδόμησης στρατιωτικής εμπιστοσύνης στη στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα. Προέβλεπε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατά μήκος των συνόρων των δύο κρατών, τη διακοπή της εναέριας επιτήρησης των συνόρων, την αναστολή πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά και τη μείωση των ναρκοπεδίων και των φυλακίων στις δύο πλευρές των συνόρων.

Όπως αναφέρει Η ΕΡΤ, την Τετάρτη η Σεούλ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μονομερώς το τμήμα της συμφωνίας που αφορά στην εναέρια επιτήρηση των στρατιωτικών κινήσεων της Βόρειας Κορέας στα σύνορα, με την Πιονγκγιάνγκ να αντιδρά άμεσα και να αναγγέλλει την πλήρη αποχώρησή της από τη συμφωνία, καθώς και την αποστολή πρόσθετων στρατευμάτων και τεχνολογικά προηγμένου εξοπλισμού στα σύνορα.

Η ανάπτυξη ενός λειτουργικού κατασκοπευτικού δικτύου μέσω δορυφόρου αποτελεί σημαντικό κομμάτι του 5ετούς στρατιωτικού προγράμματος που έβαλε σε εφαρμογή το 2021 ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν, με σκοπό να παρακολουθεί της κινήσεις των νοτιοκορεάτικων και αμερικανικών στρατευμάτων και να εντοπίζει εγκαίρως εκκολαπτόμενες απειλές. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης Κιμ έχει ήδη δει εικόνες από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στη νήσο Γουάμ του Ειρηνικού οι οποίες έχουν αποσταλεί από το νέο δορυφόρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα