Βόρεια Κορέα:Ο θείος του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν εκτελέστηκε για τις εξαγωγές του άνθρακα

Βόρεια Κορέα:Ο θείος του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν εκτελέστηκε για τις εξαγωγές του άνθρακα

Ο θείος του βορειοκορεάτη ηγέτη εκτελέσθηκε επειδή επιχειρούσε να ελέγξει τις πολύ επικερδείς εξαγωγές άνθρακα σύμφωνα με τον αρχηγό των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών

Ο Γιανγκ Σονγκ-Τάεκ, θείος του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, συνελήφθη, δικάστηκε με μια δίκη εξπρές και εκτελέσθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, κατηγορούμενος για συνωμοσία και για διαφθορά.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσης αυτής, η οποία ήταν η σημαντικότερη πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα μετά την άνοδο στην εξουσία του Κιμ Γιονγκ-Ουν στα τέλη του 2011, αναλυτές είχαν υποθέσει πως ο θείος είχε χάσει μια μάχη επιρροής έναντι των στρατηγών.

Ωστόσο ο Ναμ Τζέι-Τζουν, αρχηγός των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών, απέδωσε την πτώση του Γιανγκ στις προσπάθειές του να ελέγξει τις εξαγωγές άνθρακα.

"Ο Γιανγκ επενέβαινε υπερβολικά στις δραστηριότητες (...) που συνδέονται με τον άνθρακα, πράγμα που προκαλούσε ολοένα και περισσότερες διαμαρτυρίες εκ μέρους άλλων κρατικών οντοτήτων", δήλωσε ο βουλευτής Γιουνγκ Σουνγκ-Ρέι, μεταφέροντας αυτά που είπε ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον Ναμ Τζέι-Τζουν, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ηλικίας περίπου τριάντα ετών, δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα στον έλεγχο της εξουσίας, δύο χρόνια αφότου ανέλαβε επικεφαλής της χώρας μετά το θάνατο του πατέρα του, του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Η Βόρεια Κορέα, μια φτωχή χρόνια έπειτα από δεκαετίες καταστροφικής διαχείρισης, διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα ορυκτών και οι εξαγωγές πρώτων υλών προς την Κίνα αποτελούν την κύρια οικονομική δραστηριότητά της.

Οι βορειοκορεατικές εξαγωγές προς την Κίνα, κυρίως άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος, ανήλθαν συνολικά σε 2,4 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ το 2012, σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική υπηρεσία προώθησης του εμπορίου και των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον αρχηγό των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο θείος του ηγέτη προκάλεσε την οργή άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κόμματος όταν επεδίωξε να πάρει ένα κομμάτι από τη "πίττα" των εξαγωγών μεγαλύτερο απ' αυτό που του αναλογούσε.

"Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ενημερώθηκε για την κατάσταση (...) και έδωσε διαταγές για να διορθωθεί η κατάσταση", πρόσθεσε ο βουλευτής, ο οποίος παραβρέθηκε στην ενημέρωση του κοινοβουλίου απ' αυτό τον αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οικείοι του Γιανγκ δεν υπάκουσαν αμέσως στις διαταγές του ηγέτη και ακολούθησε η εκκαθάριση, πρόσθεσε ο βουλευτής. Το καθεστώς ελέγχει τώρα τους αξιωματούχους του τμήματος διοίκησης του κυβερνώντος κόμματος, των οποίων επικεφαλής ήταν ο Γιανγκ, καθώς και αυτούς των υπηρεσιών εξοπλισμού.

"Ο Βορράς προσπαθεί να εξαλείψει κάθε ίχνος του Γιανγκ (...) ανακαλώντας κυρίως τους οικείους και τους συνεργάτες του που ζουν στο εξωτερικό", δήλωσε ο αρχηγός των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών.

SHARE:

24Media Network