Βόρεια Μακεδονία: Η αξιωματική αντιπολίτευση διακόπτει τις επαφές με την κυβέρνηση

Βόρεια Μακεδονία: Η αξιωματική αντιπολίτευση διακόπτει τις επαφές με την κυβέρνηση
Χρίστιαν Μίτσκοσκι AP Photo/Boris Grdanoski

Πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, να διακόψει κάθε επαφή με την κυβέρνηση της χώρας

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE διακόπτει όλες τις επαφές με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο αρχηγός του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το VMRO-DPMNE θα καθίσει να συνομιλήσει με την κυβέρνηση μόνο για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Το VMRO-DPMNE ζητά επιμόνως τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο, ενώ η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν έχουμε επικοινωνία με την κυβέρνηση, αυτή την εβδομάδα είχαμε μια συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος και πήραμε ομόφωνη απόφαση ότι ως VMRO-DPMNE διακόπτουμε κάθε επίσημη επικοινωνία σε διμερές επίπεδο με εκπροσώπους της κυβέρνησης. Υπάρχει μόνο ένα θέμα για το οποίο μπορούμε να συνομιλήσουμε, και αυτό είναι να καθίσουμε και να συμφωνήσουμε για τις εκλογές, πότε θα γίνουν οι εκλογές και πώς θα γίνουν , με ποιον τρόπο – με υπηρεσιακή κυβέρνηση, χωρίς υπηρεσιακή κυβέρνηση και ότι άλλο συνδέεται με τις εκλογές» δήλωσε ο Μίτσκοσκι.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συγκαταθέσει στο ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος και πως για το VMRO-DPMNE το θέμα αυτό θεωρείται «λήξαν».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε χθες ότι σε περίπου δύο εβδομάδες η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή την πρότασή της για τις συνταγματικές τροποποιήσεις και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος, στη βάση μίας συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, είναι ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς στα Σκόπια εδώ και ένα χρόνο.

Βάσει της συμφωνίας η οποία επετεύχθη το περασμένο καλοκαίρι, με μεσολάβηση της ΕΕ, η τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τα Σκόπια τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η φιλοδυτική κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE ισχυρίζεται ότι η συμφωνία με τη Βουλγαρία «υπαγορεύτηκε» από τη Σόφια και τη θεωρεί επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα