Βόρεια Μακεδονία: Πιστοί στο γράμμα των Πρεσπών Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

Βόρεια Μακεδονία: Πιστοί στο γράμμα των Πρεσπών Ζάεφ και Ντιμιτρόφ
Ο Ζόραν Ζάεφ AP

Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Νικολά Ντιμιτρόφ χρησιμοποίησαν το επίσημο όνομα της χώρας τους στις τελευταίες δημόσιες αναφορές τους.

Σχεδόν τρία χρονιά μετά την υπογραφή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών, η εφαρμογή της αντί για δεδομένο παραμένει ζητούμενο.

Κάτι η ελληνική κωλυσιεργεία για την κύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων από τη Βουλή, κάτι η επιλογή των γειτόνων να κατέβουν στο Euro 2020 με το όνομα Μακεδονία (σκέτο) έχει δημιουργηθεί σύγχυση και ανασφάλεια.

Ωστόσο, τόσο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονία,ς Ζόραν Ζάεφ όσο και ο νυν αναπληρωτής Πρωθυπουργός, υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (και πρώην Υπουργός Εξωτερικών), Νίκολα Ντιμιτρόφ παραμένουν τυπικοί, τουλάχιστον στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Ο πρώτος είχε τη Δευτέρα ολιγόλεπτο τετ-τ-τετ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (ο οποίος εσχάτως πιέζει για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας). Στα σχετικά tweet (στα Σλαβομακεδονικά) ο Ζάεφ χρησιμοποίησε τον όρο Βόρεια Μακεδονία.

Ομοίως και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, σε tweet για το άνοιγμα πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας στη Σλοβακία χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα