Βουτιά στην ύφεση και την ανεργία η Πορτογαλία

default image

Σε τραγική κατάσταση η οικονομία της Πορτογαλίας. Επιδεινώνονται όλοι οι δείκτες. Καλπάζει η ανεργία

Η οικονομική ύφεση και η ανεργία στην Πορτογαλία συνέχισαν την ανοδική πορεία τους και κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς διεθνούς δανειακής δέσμευσης και είναι αναγκασμένη να επιβάλλει μία πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας.

Ενώ η χώρα την Τετάρτη παρέλυσε λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας κατά της λιτότητας, το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (ΙΝΕ) ανακοίνωσε πως την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,8% ή κατά 3,4% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης της ανεργίας έφθασε στο 15,8%, το υψηλότερο επίπεδο στην Ιστορία της χώρας, από 15% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 12,4% πριν από έναν χρόνο ακριβώς, προσθέτει το ΙΝΕ.

Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα υπερέβησαν κατά πολύ τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της τρόικας των δανειστών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), που στόχευαν για ανεργία 15,5% σε ετήσια βάση.

Στις τάξεις των νέων ηλικίας από 15 έως 24 ετών, η ανεργία μάλιστα έχει αυξηθεί στο 39% από 30% πριν έναν χρόνο.

Συνολικά η πορτογαλική οικονομία, που βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης από το 2010 θα κλείσει το τρέχον έτος με ύφεση 3%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Κατά το τρίτο αυτό τρίμηνο, η πτώση της εσωτερικής ζήτησης σημείωσε μικρότερη αύξηση, χάρις στη «λιγότερο εμφανή μείωση των επενδύσεων», εξήγησε το στατιστικό ινστιτούτο.

Όμως “αντίθετα, η θετική συμβολή της καθαρής εξωτερικής ζήτησης μειώθηκε κατά σημαντικό βαθμό, εξαιτίας της λιγότερο εμφατική μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και της επιβράδυνσης των εξαγωγών”, υπογραμμίζει το ΙΝΕ.

Προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, η κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία έχει υιοθετήσει έναν προϋπολογισμό αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, που προβλέπει αύξηση φόρων και μείωση δαπανών ύψους 5,3 δισεκ. ευρώ. Η νέα δέσμη μέτρων θα συνεχίσει να βαρύνει πάνω στην κατανάλωση, ενώ οι πορτογαλικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα